Zwykle nie jest to nic trudnego dla osób, które mają problemy z osiągnięciem wymarzonej wagi. Chcą one tego tak bardzo, że często całe ich życie kręci się wokół odchudzania. Za nimi są już niezliczone próby - coraz bardziej restrykcyjne lub udziwnione diety, sięganie po farmaceutyki i drogie zabiegi kosmetyczne.
A jakie są efekty? Czasem się udaje i osoba taka jest zadowolona z rezultatów ciężkiej pracy, jaką włożyła w swoją nową sylwetkę. Często jednak bardzo wysoka motywacja przeradza się w motywację zbyt wysoką, a to paradoksalnie może utrudniać odchudzanie, zamiast je wspomagać.
W psychologii to zjawisko opisuje prawo Yorkesa-Dotsona: jeśli uznajemy jakieś zadanie za trudne (a tak często postrzegają dotrzymanie diety osoby, które wiele razy próbowały już w życiu zgubić większą ilość kilogramów), bardzo wysoka motywacja utrudnia skuteczne działanie. Innymi słowy: chcemy schudnąć tak bardzo, że nie radzimy sobie z utrzymaniem diety.
Paradoksalnie w osiągnięciu celu w takiej sytuacji pomóc może obniżenie motywacji, na przykład poprzez zmianę tego celu: zamiast skupiać się na dążeniu do wymarzonej sylwetki (lub konkretnej ilości kilogramów na wskaźniku wagi), skupmy się spokojnym i systematycznym wdrażaniu codziennych czynności, które pomogą nam uzyskać te efekty. Jeśli skupisz się na rezultacie, nigdy się nie zmienisz. Jeśli skupisz się na zmianie, zobaczysz rezultaty - przeczytałam gdzieś ostatnio i ten cytat pasuje tu idealnie.
A jeśli mówimy o zmianie, niech będzie ona zdrowa - zamiast kalorycznych przekąsek ze sklepowych półek, wprowadźmy do jadłospisu samodzielnie zrobione owsiane ciastka: bez cukru, mąki i tłuszczu.
18 ciastek, 1 ciastko to ok. 80 kcal
200 g płatków owsianych
50 g otrębów owsianych
3 dojrzałe banany
50 g wiórków kokosowych
Wiórki kokosowe upraż na złoty kolor na suchej patelni. Banany rozgnieć widelcem w dużej misce. Dodaj płatki i otręby owsiane oraz wystudzone wiórki. Wymieszaj dokładnie i formuj niewielkie, okrągłe ciasteczka.
Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Wygląda pysznie ;))
OdpowiedzUsuń