Nie spierając się na temat skuteczności tych diet (znacie już moje podejście do diet w ogólności), chciałabym zwrócić uwagę na jeden, bardzo istotny fakt - węglowodany, jak żaden inny rodzaj składników odżywczych, poprawiają nam humor.
Są one nam niezbędne do prawidłowego przebiegu wielu procesów - nasz organizm rozkłada je poziomu glukozy (cukru prostego), która jest paliwem dla naszych komórek nerwowych, bierze udział w trawieniu tłuszczów, a także wpływa na funkcjonowanie układu serotonicznego. Niedobór węglowodanów w diecie może powodować obniżenie nastroju, niepokój, zaburzenia koncentracji czy osłabienie.
Oczywiście nie zachęcam Was do uzupełniania braków w podaży węglowodanów za pomocą trzech karmelowych batoników dziennie. Ale to właśnie węglowodany złożone, obecne w produktach z pełnoziarnistej mąki, kaszach, brązowym ryżu oraz warzywach strączkowych, spożywane w rozsądnych ilościach i w kilku posiłkach w ciągu dnia, zapewnią nam stały poziom cukru we krwi oraz dobry nastrój, pomimo niesprzyjającej aury za oknem i ogólnego wiosennego osłabienia.
Włoska dieta słynie z makaronów, które serwowane są w dużej ilości w różnych daniach. Dzisiaj propozycja klasycznego spaghetti w odchudzonej wersji - z dużą ilością warzyw, niskokalorycznymi owocami morza oraz pełnoziarnistym makaronem. O tym ostatnim należy pamiętać, że powinien być al dente, czyli półtwardy - dzięki temu ma niższy indeks glikemiczny, a przede wszystkim jest smaczniejszy.
2 porcje, 1 porcja to ok. 527 kcal
150 g pełnoziarnistego makaronu typu spaghetti
250 g mieszanych mrożonych owoców morza
400 g pomidorów krojonych z puszki
1/2 marchewki
2 gałązki selera naciowego
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
kilka gałązek natki pietruszki
sól i pieprz
szczypta płatków chilli
15 g parmezanu
Cebulę i czosnek posiekaj bardzo drobno. Marchewkę po obraniu oraz gałązki selera pokrój w bardzo drobną kostkę. Wrzuć cebulę i czosnek na rozgrzaną oliwę i smaż 2-3 minuty mieszając intensywnie. Dodaj marchewkę oraz seler i smaż kolejne 3-4 minuty. Wlej wino i gotuj, aż płyn w większości odparuje. Dodaj pomidory, dopraw solą i pieprzem oraz chilli. Duś całość 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
W tym czasie ugotuj makaron oraz przygotuj owoce morza: zamrożone przepłucz wodą i wrzuć do wrzątku. Obgotuj 3-4 minuty i odcedź.
Do gotowego sosu dodaj obgotowane owoce morza oraz makaron. Jeśli sos będzie za gęsty, dodaj 1-2 łyżki wody z gotowania makaronu.Całość podgrzej i przełóż na talerze.
Podawaj od razu, posypane posiekaną natką pietruszki i tartym parmezanem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz