Przy poprzedniej tarcie - ze szpinakiem - skorzystałam z przepisu na spód z odchudzonego kruchego ciasta, zrobionego z mąki orkiszowej z pełnego przemiału. Tym razem proponuję coś jeszcze zdrowszego - spód z kaszy jaglanej, bez dodatku tłuszczu i mąki. Smak jest inny, bardziej delikatny, a konsystencja odbiega od kruchego ideału, ale jest to warta uwagi propozycja dla osób, które chcą wprowadzić kaszę jaglaną do swojego jadłospisu lub z przyczyn zdrowotnych muszą wykluczyć z diety gluten.
Wielką zaletą tart jest to, że rodzaj spodu i nadzienie możemy ze sobą komponować dowolnie, pamiętając tylko o tym, że w odchudzonej wersji rezygnujemy z 30-procentowej śmietanki na rzecz chudego mleka i ograniczamy ilość sera. Prosty zabieg, który oszczędza nam sporo kalorii, bez specjalnej straty na smaku.
8 porcji, 1 porcja to ok. 178 kcal
spód
180 g kaszy jaglanej
2 jajka
masło
nadzienie
350 g zielonych szparagów
10 pomidorków koktajlowych
50 g twardego koziego sera
1 łyżeczka masła
3/4 szklanki mleka 2%
3 jajka
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
Aby przygotować spód, ugotuj kaszę jaglaną wg przepisu na opakowaniu. Wystudź i zmiksuj na gładką masę z dwoma surowymi jajkami. Wyłóż masą formę do tarty o średnicy ok 25 cm wysmarowaną bardzo cienko masłem. Piecz 10 minut w temperaturze 200° Celsjusza. Po upieczeniu wystudź do temperatury pokojowej.
Szparagi umyj, osusz i odłam zdrewniałe końce. Na patelni rozgrzej masło i przesmaż na nim szparagi pokrojone na ok. 2-centymetrowe kawałki (powinny zmięknąć po kilku minutach), dodając połowę soli i pieprzu. Pomidorki koktajlowe umyj i pokrój na połówki. Ser pokrusz na kawałki.
W misce roztrzep jajka z mlekiem oraz pozostałą częścią soli i pieprzu oraz gałką muszkatołową. Na przestudzony spód tarty wyłóż usmażone szparagi, pomidorki oraz kozi ser i zalej masą mleczno-jajeczną. Piecz tartę 30 minut w temperaturze 180° Celsjusza.
Przepis oryginalny: http://www.myrecipes.com/recipe/asparagus-green-onion-goat-cheese-quiche
0 komentarze:
Prześlij komentarz