Wersja klasyczna ma w sobie tonę cukru i dużo masła, bo te owoce są z natury dosyć kwaśne. Zamieniając biały cukier na miód i zmniejszając ilość tłuszczu, wciąż możemy cieszyć się pysznym deserem o kwaśno-słodkim smaku początku lata, bez większych wyrzutów sumienia.
(Wersja klasyczna podawana jest z lodami waniliowymi - jeśli bardzo chcecie, nałóżcie sobie odrobinę, żeby nie popadać w skrajności. Jeśli chcecie utrzymać bezcukrowy trend, polecam lody bananowe.)
6 porcji, 1 porcja to ok. 168 kcal
owoce
300 g rabarbaru
300 g truskawek
1 łyżka miodu
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
kruszonka
3/4 szklanki mąki (razowej, orkiszowej, owsianej)
3/4 szklanki płatków owsianych
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
Na głębokiej patelni rozgrzej masło i dodaj miód. Podgrzewaj na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj pokrojony na plasterki rabarbar oraz ekstrakt waniliowy. Smaż około 5 minut. Dodaj pokrojone na kawałki truskawki i smaż jeszcze 3 minuty. Dodaj mąkę kukurydzianą i smaż jeszcze chwilę, żeby całość zdążyła zgęstnieć.
W dużej misce wymieszaj mąkę i płatki owsiane, a następnie dodaj pokrojone na kawałki masło i miód. Mieszaj całość rozgniatając masło z resztą składników palcami.
Do naczynia żaroodpornego włóż owoce, a na wierzch wyłóż kawałki kruszonki. Piecz całość ok. 20 minut w temperaturze 180°.
Najlepszy bezproblemowy deser!
OdpowiedzUsuńwspaniały deser!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, zwłaszcza, że zawiera truskawki i rabarbar które uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuń