Jeśli jednak potraktować prosciutto i mój ulubiony cheddar jako bardzo aromatyczny i intensywny w smaku, ale jednak tylko dodatek, możemy sobie pozwolić na dorzucenie ich do naszych muffinek. Nawet niewielka ilość doda babeczkom sporo aromatu, dzięki czemu łatwiej będzie można znieść ograniczenia w innych posiłkach.
12 dużych muffinów, 1 muffin to ok. 141 kcal
1 szklanka mąki z pełnego przemiału
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
50 g drobno startego sera cheddar
80 g prosciutto crudo (lub innej szynki długodojrzewającej)
1 1/4 szklanki kefiru
1/4 szklanki oleju
1 duże jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki mielonego kminu
1/4 łyżeczki soli
1 szczypta chilli
Szynkę porwij na kawałki i upraż na suchej patelni na złoto. Zdejmij z patelni, odsącz na ręczniku papierowym z tłuszczu, a po wystudzeniu posiekaj drobno.
Mąkę przesiej do miski (nie wyrzucaj otrębów z mąki pełnoziarnistej, wrzuć je do ciasta). Dodaj resztę składników suchych: proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kmin, sól i chilli. Na samym końcu dodaj drobno starty ser. Wymieszaj wszystko dokładnie. W drugiej misce wymieszaj składniki mokre: jajko, kefir, olej, na końcu dodaj kawałki prażonej szynki.
Połącz zawartość obydwu misek ze sobą, mieszając z grubsza (niezbyt dokładnie, tylko do połączenia składników). Wyłóż formę do muffinek papilotami i nałóż do każdego porcję ciasta sięgającą do ok 3/4 wysokości. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 180° Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika ostudź na kratce przed wyciągnięciem z foremek.
mniam! poproszę jeden :)
OdpowiedzUsuń