Sernik z polewą czekoladową na migdałowym spodzie, czyli o asertywności żywieniowej

Obiad u mamy to ciężka sprawa, jeśli człowiek uważa na każdą kalorię. Po dwóch tłustych od serca daniach na stole zwykle ląduje deser. I jakoś dotrwalibyśmy do końca, gdyby nie to, że mama nie uznaje obiadu za skończony, jeśli nie ma... dokładki. Jak więc żyć na diecie, skoro i tak już zjedliśmy przydział kalorii na 3 dni, a mama nie chce odpuścić nam drugiego kawałka ciasta?

Być może słyszeliście kiedyś o czymś takim, jak asertywność. W jednym ze swoich aspektów przejawia się ona w umiejętności odmawiania innym - w sposób nieuległy, ale też nieraniący uczuć innych osób. Przydaje się w sytuacjach, kiedy jesteśmy nakłaniani do czegoś, co nie jest dla nas korzystne lub stoi w opozycji do naszych osobistych celów. Wypis wymaluj mama i jej dokładka. Jak sobie z nimi radzić?

Nikogo nie namawiam na to, żeby iść na proszony obiad i nic nie jeść. Jeśli jednak zjedliśmy jeden kawałek ciasta, a mama usilnie namawia nas na kolejny,
  1. powiedzmy: "Nie, dziękuję."
  2. jeśli to nie działa, dodajmy, za co dziękujemy: "Zjadłam już jeden kawałek ciasta, drugi to byłoby za dużo."
  3. podajmy przyczynę swojej odmowy (polecam prawdziwą, bo kłamstwo ma krótkie nogi): "Wiesz, mamo, że od lat walczę z nadwagą i jeśli będę jadła dokładki ciasta, nigdy nie uda mi się jej pozbyć."
  4. wyraźmy prośbę: "Będę ci naprawdę bardzo wdzięczna, jeśli pomożesz mi dążyć do mojego celu."
  5. jeśli mamy do czynienia z wyjątkowo oporną mamą, możemy użyć groźby: "Bardzo mi zależy na tym, żeby zgubić te parę kilo. Jeśli będziesz mnie nadal tak namawiać, nie przyjdę w przyszłą niedzielę na obiad."
Zawsze możemy też mamę zaprosić na obiad do siebie i podać na deser przyrządzony przez siebie sernik bez cukru.

Przepis na formę o średnicy 24 cm, 12 porcji. Jedna porcja to ok 297 kcal.

SPÓD
200 g tartych lub zmielonych migdałów
30 g masła
2 łyżki syropu z agawy

MASA SEROWA
500 g twarogu sernikowego (4% tłuszczu)
250 g śmietany (18% tłuszczu)
3 jajka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
100 g syropu z agawy

POLEWA
100 g gorzkiej czekolady 70% kakao

Piekarnik rozgrzej do 160 stopni (grzałka góra i dół).

Masło rozpuść na małym ogniu i odstaw do ostygnięcia. Migdały wymieszaj z syropem z agawy i roztopionym, przestudzonym masłem.

Twaróg zmiksuj na niskich obrotach. Dodaj śmietanę, później ekstrakt waniliowy i syrop z agawy oraz jajka, po jednym na raz, cały czas miksując.

Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj bardzo cienko masłem. Owiń formę z zewnątrz folią aluminiową. Wyłóż masę migdałową na spód i dociśnij mocno do dna, wyrównując powierzchnię. Na migdały wylej masę serową. Całość wstaw do większego naczynia, do którego nalej wody (ma jej być ok 1-2 cm). Wstaw wszystko na blachę i włóż do piekarnika.

Piecz 45-60 minut - wierzch po dotknięciu patyczkiem ma być sprężysty. Jeśli w międzyczasie cała woda wyparuje, dolej jeszcze trochę. Studź najpierw przy otwartych drzwiach piekarnika, a potem na kratce. Schładzaj kilka godzin w lodówce przed podaniem.

W międzyczasie zrób polewę. Czekoladę rozgrzej w kąpieli wodnej, przestudź i posmaruj nią wystudzone ciasto.


Przepis bazowy: http://satisfyingeats.com/desserts/melissas-famous-cheesecake-grain-free-sugar-free-low-carb/

Zdrowa przekąska

2 komentarze:

  1. Ja na szczęście jest jestem bardzo asertywna, nikt mnie nie zmusi do jedzenia czegoś, czego nie chcę:) Sernik wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń