Jeśli chodzi o zalecenia dietetyczne, nic się nie zmieniło. Zielone warzywa zawierają dużo witaminy C, magnezu oraz barwników roślinnych o istotnym dla organizmu działaniu, z których najbardziej widoczny jest zielony chlorofil o działaniu detoksykacyjnym, oczyszczającym i przeciwutleniającym. Nie mówiąc już o tym, że są bardzo niskokaloryczne. Generalnie jesteśmy na tak.
Znam jednak takich, którzy do warzyw podchodzą z rezerwą i są oni trochę starsi niż koledzy mojej córki z przedszkola (którym jeszcze wiele można wybaczyć). Nie będę ich czarować i utwierdzać w przekonaniu, że bez warzyw można mówić o zdrowej diecie. Powiem im natomiast tak: "Jeśli wizja rozgotowanego szpinaku przyprawia Cię o mdłości, poszukaj innej formy, w której będzie on mógł trafić na Twój talerz". Nasze sklepy oferują teraz pełen wachlarz różnych warzyw - świeżych, mrożonych i konserwowanych. Czasem wystarczy wrzucić szpinak do zupy i zmiksować, żeby nie przywoływać wspomnienia strasznych przedszkolnych obiadów.
Jeden z moich ulubionych przepisów, w którym podczas jednej miski kremowej zupy można spożyć zalecaną ilość chlorofilu, to przepis na ekspresową zieloną zupę z różnych gatunków warzyw. Ich rodzaj zależy od Waszej inwencji oraz dostępności produktów. U mnie sprawdzają się brokuły, szpinak, zielona fasolka szparagowa, kalarepka, zielony groszek i cukinia (warzywa mogą być świeże lub mrożone) oraz dodatek świeżej lub suszonej bazylii (świeżą dodawaj pod koniec gotowania, a suszoną na początku).
3 porcje, 1 porcja to ok. 151 kcal
900 g mieszanych zielonych warzyw
1 duża cebula
1 litr wody
1 łyżka suszonej bazylii lub pęczek świeżej
2 łyżki oliwy
sok z cytryny, sól i pieprz do smaku
40 g sera cheddar
Cebulę posiekaj drobno i usmaż na oliwie w dużym garnku, soląc odrobinę. Wrzuć warzywa i obsmaż przez kilka minut. Zalej je wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj na niezbyt dużym ogniu przez ok 20 minut bez przykrycia, do miękkości warzyw. Odstaw z ognia i zmiksuj na gładko. Dodaj bazylię i dopraw sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku. Zagotuj jeszcze raz i odstaw.
Podawaj z pokruszonym cheddarem.
smak i zdrowie tkwi w prostocie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :-)
Usuń