O sile pozytywnego myślenia, afirmacji i wiary w siebie
napisano już bardzo wiele. Zewsząd atakują nas hasła: „pokochaj siebie”, „uwierz w siebie”, „bądź sobą”. Doświadczenia osób, które od lat nieskutecznie borykają się z nadwagą
lub otyłością pokazują jednak, że mało która z nich myśli o sobie pozytywnie.
Takie osoby bardzo często nie akceptują swojego wyglądu. Ich
ciało wydaje im się tak nieatrakcyjne, że nie mają ochoty o nie dbać. Mniej lub bardziej świadomie myślą często: "Nie lubię cię, ciało, i będę udawać, że
twoje potrzeby nie istnieją; zacznę o ciebie dbać dopiero, kiedy spełnisz moje wymagania"
(czyli zmniejszysz się do wybranego rozmiaru lub osiągniesz upragnioną wagę). A do
tego czasu – cierp.
Oscylowanie pomiędzy morderczymi dietami a epizodami objadania się również może
być wyrazem takiego braku akceptacji (podobnie jak przeplatające się okresy intensywnych treningów mających nas gwałtownie odchudzić, występujące na przemian z całkowitą bezczynnością). Bardzo często staje ono na drodze do zrozumienia potrzeb naszego ciała - potrzeb związanych z prawidłowym odżywieniem, ale też z czuciem smaku spożywanych potraw czy produktów.
Jeśli więc kolejna dieta-cud nie przynosi długotrwałych efektów, a nasze ciało przestaje się nas słuchać, warto zwrócić uwagę, czy nasze codzienne odżywianie zapewnia mu właściwą porcję składników odżywczych i przeżyć estetycznych oraz czy dostaje ono odpowiednią dawkę ruchu, żeby móc pozostać zdrowe i silne.
Bądźmy dla naszych ciał bardziej wyrozumiali i dbajmy o nie - niezależnie od rozmiaru. Zacząć możemy od leniwego śniadania, na które przygotujemy sobie pyszny omlet ze szpinakiem i łososiem.
4 porcje, 1 porcja to ok. 141 kcal
4 jajka
50 g szpinaku baby
50 g łososia wędzonego na ciepło
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
1 łyżeczka masła klarowanego
Jajka rozbij na jednolitą masę widelcem. Szpinak dokładnie umyj i odstaw do odcieknięcia. Czosnek obierz i posiekaj drobno.
Na rozgrzanym maśle przesmaż czosnek, mieszając, żeby się nie przypalił. Po 1-2 minutach dorzuć szpinak i duś, dopóki całkowicie nie straci kształtu. Rozmieść go równomiernie na patelni.
Wlej rozbite jajka na szpinak, aby równomiernie pokrył patelnię. Na wierzch wrzuć rozdrobnionego łososia i smaż całość pod przykryciem aż do całkowitego ścięcia się jajek.
Podawaj od razu doprawione świeżo mieloną solą i pieprzem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz