1 kg twarogu sernikowego
1 szkl brązowego cukru pudru
8 ugotowanych żółtek
100 g masła
300 g mieszanych suszonych owoców (rodzynek, daktyli, moreli, fig)
Owoce zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Potem ostudź, dobrze wysusz i posiekaj drobno.
Twaróg i żółtka przetrzyj przez sito. Masło utrzyj z cukrem w dużej misce na puszystą masę, dodaj po kolei żółtka i ser. Utrzyj wszystko na gładko. Dodaj suszone owoce.
Duże sito wyłóż gazą albo innym cienkim materiałem i umieść w dużym garnku tak, aby nie dotykało dna. Wlej masę serową w przygotowaną formę i zawiń gazę z góry. Połóż na wierzchu talerz i obciąż, np. puszkami z fasolą. Odstaw do lodówki na całą noc.
Następnego dnia rano ostrożnie zdejmij gazę z wierzchu paschy, połóż talerz i przewróć deser do góry nogami. Zdejmij gazę z paschy i udekoruj według własnego upodobania.
Pascha przygotowana z gotowego twarogu nie jest bardzo zwarta i ciężko kroić ją nożem, ale za to przygotowuje się ją znacznie szybciej - dzięki temu dłużej można cieszyć się świątecznym odpoczynkiem. Wesołych Świąt :-)
Zdrowych Spokojnych i Smacznych Świąt Wielkiej Nocy
OdpowiedzUsuń