Sałatka z grillowanymi szparagami, szynką dojrzewającą i truskawkami

Zielone szparagi doskonale nadają się do grillowania. Nie trzeba ich obierać, a jeśli wybierzemy te cienkie, będą miękkie po kilkunastu minutach. Bardzo dobrze smakują z dodatkami o intensywnym smaku, takimi jak dobrej jakości szynka długo dojrzewająca, jeśli tylko nie przesadzimy z ich ilością (to dobre również z uwagi na ograniczanie kalorii w posiłku). Pyszną parę dla szparagów stanowią również truskawki.

Taka sałatka to miła dla oka przystawka, zwłaszcza przed romantyczną kolacją, bo jak wiadomo, szparagi to nieoceniony afrodyzjak ;-)

2 porcje, 1 porcja to ok. 149 kcal

300 g zielonych szparagów
1 łyżka oliwy
12 truskawek
2 garści liści sałaty
2 garści młodego szpinaku 
50 g szynki długo dojrzewającej w plastrach
1 łyżka sosu balsamicznego

Szparagi umyj i dokładnie osusz. Usuń zdrewniałe końce, odłamując końcówkę mniej więcej w 1/4 długości (warzywo samo przełamie się tam, gdzie trzeba). Wysmaruj patelnię grillową lub ruszt grilla oliwą i rozgrzej porządnie. Szparagi grilluj kilka minut z każdej strony do miękkości. Odłóż na bok.

Truskawki umyj dokładnie i pokrój na części. Szynkę pokrój w paski i upraż na suchej patelni, aż będzie chrupiąca.

Na talerzu rozłóż umyte i porwane liście sałaty oraz szpinaku. Rozłóż na nich uprażoną szynkę, truskawki i grillowane szparagi. Podawaj z sosem balsamicznym.

2 komentarze: