Taka sałatka to miła dla oka przystawka, zwłaszcza przed romantyczną kolacją, bo jak wiadomo, szparagi to nieoceniony afrodyzjak ;-)
2 porcje, 1 porcja to ok. 149 kcal
300 g zielonych szparagów
1 łyżka oliwy
12 truskawek
2 garści liści sałaty
2 garści młodego szpinaku
50 g szynki długo dojrzewającej w plastrach
1 łyżka sosu balsamicznego
Szparagi umyj i dokładnie osusz. Usuń zdrewniałe końce, odłamując końcówkę mniej więcej w 1/4 długości (warzywo samo przełamie się tam, gdzie trzeba). Wysmaruj patelnię grillową lub ruszt grilla oliwą i rozgrzej porządnie. Szparagi grilluj kilka minut z każdej strony do miękkości. Odłóż na bok.
Truskawki umyj dokładnie i pokrój na części. Szynkę pokrój w paski i upraż na suchej patelni, aż będzie chrupiąca.
Na talerzu rozłóż umyte i porwane liście sałaty oraz szpinaku. Rozłóż na nich uprażoną szynkę, truskawki i grillowane szparagi. Podawaj z sosem balsamicznym.
tka kompozycja smaków w sałatce to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńProste, a cieszy, prawda? ;-)
Usuń