Twarożek straciatella bez cukru, czyli o skutecznym jedzeniu emocjonalnym

Jedzenie zaspokaja wiele naszych potrzeb. Głód jest najbardziej podstawową z nich, ale na pewno nie jedyną. Często do jedzenia skłaniają nas nasze emocje, często - negatywne. Poczucie winy, wstyd, złość, smutek, rozczarowanie - wszystko to potrafi zaprowadzić nas w okolice lodówki. Wtedy zwykle sięgamy po dania i produkty o wysokiej zawartości węglowodanów, które naturalnie poprawiają nam nastrój.

Mechanizm ten ma swoje źródło jeszcze w okresie niemowlęcym, w którym kontakt z matką podczas karmienia i słodki smak mleka działają na dziecko uspokajająco. Związek pomiędzy słodyczą i ukojeniem potrafi trwać całe życie, co widać w momentach napięcia i frustracji, które słodki batonik lub ciastko z kremem pomagają przetrwać.

Jedzenie pod wpływem emocji jest dość powszechnym zjawiskiem. Wiele osób pomaga sobie w ten sposób poprawić nastrój. Może mieć ono jednak niekorzystne konsekwencje. Z reguły na poprawę nastroju nie wybieramy kalarepki czy selera naciowego, tylko czekoladę, ciasto drożdżowe czy lody, które nie należą do najzdrowszych i najmniej kalorycznych produktów. Z reguły też porcje, które wtedy zjadamy, nie należą do najmniejszych i łatwo jest przekroczyć dzienną dawkę należnych nam kalorii. Jeśli sytuacje, w których pocieszamy się jedzeniem, zdarzają się często, ten sposób radzenia sobie z emocjami może doprowadzić do przytycia.

Co jednak zrobić, gdy trudno nam sobie poradzić z tym, jak się czujemy i jedyne, co nam pomoże, to porcja czegoś pysznego? Specjaliści od psychologii odżywiania się mówią wtedy o skutecznym jedzeniu emocjonalnym. Takim, które pomaga uporać się z naszym złym samopoczuciem, czyli daje nam pożądaną poprawę nastroju i satysfakcję, ale jednocześnie nie rujnuje naszego zdrowia i figury. Dla każdego będzie to inne rozwiązanie, ale dla tych, którzy na chandrę zjadają coś słodkiego, dobrym rozwiązaniem może być własnoręcznie przygotowany słodki twarożek bez dodatku cukru. Porcja takiej pysznej przekąski pomoże nam przetrwać trudne chwile, a przy okazji dostarczy nam sporo ważnych składników odżywczych. Półtłusty twaróg zawiera sporo białka, banany dostarczają potasu, witaminy C, błonnika i magnezu, a o wspaniałych właściwościach czekolady pisałam jakiś czas temu.

2 porcje, 1 porcja to ok. 248 kcal

150 g półtłustego twarogu
2 małe banany
2 kostki gorzkiej czekolady
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

Twaróg zmiksuj z bananami i ekstraktem waniliowym na gładką masę. Czekoladę zetrzyj na tarce i dodaj do twarogu. Wymieszaj dokładnie.



2 komentarze: