Koktajl jagodowy z tofu, czyli o diecie przeciwzapalnej

Stan zapalny - dla większości z nas to bolące gardło, naderwany mięsień, uszkodzenie skóry. Boli, jest czerwone i wymaga leczenia. Najczęściej w takich sytuacjach kupujemy środki przeciwbólowe i przeciwzapalne. Łykamy i czekamy, aż przejdzie.

Oprócz takiego stanu (zwanego ostrym, który jest naturalną odpowiedzią organizmu na jakiegoś rodzaju uszkodzenie tkanek, np. infekcję bakteryjną), występuje jeszcze tzw. stan zapalny przewlekły. Stan, w którym zdrowie organizmu znajduje się w ciągłym zagrożeniu, a którego źródło nie jest już tak proste do zidentyfikowania, jak najazd wirusów na śluzówkę naszego nosa.

Przewlekły stan zapalny może być powodowany przez wiele czynników: brak snu, fizyczne wyczerpanie (tak, zbyt intensywne treningi też mogą być szkodliwe, zwłaszcza jeśli nie ma pomiędzy nimi odpowiednich przerw na regenerację), stres (cichy zabójca, zwłaszcza ten długotrwały o średniej lub niskiej intensywności - czytaj: "nienawidzę swojej pracy"), a także niewłaściwa dieta.

A jaka dieta, to ta niewłaściwa? Raczej Was nie zaskoczę :-)
  • taka, w której jest za dużo węglowodanów prostych (czyli np. białego cukru)
  • taka, w której nie występuje wystarczająca ilość antyoksydantów (najprościej mówiąc uboga w kolorowe warzywa i owoce)
  • o złych proporcjach różnych rodzajów kwasów tłuszczowych (nasyconych do jednonienasyconych i wielonienasyconych)
Ci, którzy nie znają się na medycynie, biochemii i technologii żywności, powinni zapamiętać co następuje: dużo warzyw i owoców, mało przetworzonej żywności, dobrej jakości tłuszcze (w tym również te zwierzęce, żeby nie zaburzyć wspomnianej równowagi). Taka dieta pomoże nam ograniczyć objawy chronicznego stanu zapalnego: bóle, opuchlizny, problemy trawienne, choroby skóry, czy zaburzenia odporności.

Przykładem kalorycznej ale za to bogatej w składniki przeciwzapalne przekąski jest koktajl z jagodami i tofu. Jagody ograniczają rozwój stanów zapalnych głównie dzięki witaminie C oraz cyjanidynie, a tofu dzięki zawartości izoflawonów sojowych. A jaki smaczny :-)

2 porcje, 1 porcja to ok. 280 kcal

1 szklanka jagód
1 szklanka malin
100 g tofu
200 g jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu

Wszystkie składniki zmiksuj na gładko. Wypij od razu.



Przepis bazowy tutaj.

0 komentarze:

Prześlij komentarz