Oprócz takiego stanu (zwanego ostrym, który jest naturalną odpowiedzią organizmu na jakiegoś rodzaju uszkodzenie tkanek, np. infekcję bakteryjną), występuje jeszcze tzw. stan zapalny przewlekły. Stan, w którym zdrowie organizmu znajduje się w ciągłym zagrożeniu, a którego źródło nie jest już tak proste do zidentyfikowania, jak najazd wirusów na śluzówkę naszego nosa.
Przewlekły stan zapalny może być powodowany przez wiele czynników: brak snu, fizyczne wyczerpanie (tak, zbyt intensywne treningi też mogą być szkodliwe, zwłaszcza jeśli nie ma pomiędzy nimi odpowiednich przerw na regenerację), stres (cichy zabójca, zwłaszcza ten długotrwały o średniej lub niskiej intensywności - czytaj: "nienawidzę swojej pracy"), a także niewłaściwa dieta.
A jaka dieta, to ta niewłaściwa? Raczej Was nie zaskoczę :-)
- taka, w której jest za dużo węglowodanów prostych (czyli np. białego cukru)
- taka, w której nie występuje wystarczająca ilość antyoksydantów (najprościej mówiąc uboga w kolorowe warzywa i owoce)
- o złych proporcjach różnych rodzajów kwasów tłuszczowych (nasyconych do jednonienasyconych i wielonienasyconych)
Przykładem kalorycznej ale za to bogatej w składniki przeciwzapalne przekąski jest koktajl z jagodami i tofu. Jagody ograniczają rozwój stanów zapalnych głównie dzięki witaminie C oraz cyjanidynie, a tofu dzięki zawartości izoflawonów sojowych. A jaki smaczny :-)
2 porcje, 1 porcja to ok. 280 kcal
1 szklanka jagód
1 szklanka malin
100 g tofu
200 g jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu
Wszystkie składniki zmiksuj na gładko. Wypij od razu.
Przepis bazowy tutaj.
0 komentarze:
Prześlij komentarz