Owoce są oczywiście bardzo zdrowe. Zawierają przede
wszystkim duże ilości witamin i składników mineralnych oraz antyoksydantów,
które mają działanie przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. Oprócz tego są
źródłem błonnika, który ma wpływ na prawidłową pracę układu trawiennego. Są
jednak również bardzo bogatym źródłem naturalnego cukru – fruktozy, który spożywany w
dużych ilościach, może prowadzić do odkładania się tkanki tłuszczowej.
Z fruktozą i jej wpływem na zdrowie sprawa jest dość
skomplikowana. Z jednej strony ma ona wiele zalet w porównaniu z sacharozą (czyli
klasycznym białym cukrem). Ma niski indeks glikemiczny, czyli jest wolniej przyswajana przez organizm.
Jest też słodsza od sacharozy, więc używając jej do dosładzania produktów,
można jej użyć mniej, uzyskując podobny smak i oszczędzając sporo kalorii. Z tych powodów jest polecana diabetykom.
Z drugiej jednak strony nadmierne spożycie fruktozy, której metabolizm
jest krótszy i omija jeden etap glikolizy (czyli procesu wytwarzania energii), powoduje
wzmożoną produkcję trójglicerydów, czyli związków, których nadmiar prowadzić może do otyłości,
chorób układu krążenia i serca oraz cukrzycy. Brzmi strasznie.
To jeść, czy nie jeść w końcu te owoce, zapytacie?
Wyniki badań dotyczących nadmiernego spożycia fruktozy
rzeczywiście pokazują potencjalnie negatywne konsekwencje dla zdrowia, jednak
sytuacja nadmiernego spożycia tego cukru raczej nie ma miejsca w prawidłowo
zbilansowanej diecie. Jeśli nie przesadzamy z ilością (1-2 porcje w ciągu dnia,
raczej przed południem i zjadamy głównie te dostępne w sezonie), na pewno
skorzystamy na jedzeniu owoców. Jeśli jednak do dużych porcji dołożymy jeszcze
sztuczne źródła fruktozy w postaci skoncentrowanej (np. zjadamy duże ilości
słodyczy dosładzanych czystą fruktozą lub produktów zawierających syrop
glukozowo-fruktozowy, o którym już pisałam), możemy spodziewać się trudności z
utrzymaniem lub zmniejszeniem wagi, pomimo ograniczenia w diecie tłuszczu i
białego cukru.
Do pierwszych owoców, które pojawiają się u nas na wiosnę,
należą truskawki – bogate źródło witaminy C i witamin z grupy B, żelaza,
wapnia, magnezu i fosforu. Ich niska kaloryczność powoduje, że stanowią bardzo dobrą bazę do
deserów, a oprócz tego są pyszne zupełnie solo.
W tym tygodniu kilka przepisów z truskawkami – są dostępne tylko przez krótki
czas, więc jedzmy je na
zdrowie :-)
0 komentarze:
Prześlij komentarz