Miętowe kotlety z bobu z kaszą jaglaną i fetą, czyli o jedzeniu mięsa

Nie to, że jestem wegetarianką. Wręcz przeciwnie - lubię mięso, jem różne jego rodzaje i doceniam jego walory smakowe. Staram się wybierać takie o najwyższej jakości, co uwzględnia również sposób chowu zwierząt - jeśli tylko mogę, kupuję ryby poławiane dziko lub kurczaki z hodowli z wolnymi wybiegami. Nie zamierzam się z nikim spierać na temat moralności - wybaczcie, to nie jest blog ideowy. Istnieją jednak argumenty, które przemawiają za ograniczeniem ilości spożywanego przez nas mięsa (zwłaszcza w postaci przetworzonej, czyli wędlin czy konserw).

Badania nad sposobami odżywiania się w różnych krajach pokazują, że te regiony, w których ludzie cieszą się wyjątkowo dobrym zdrowiem i długim życiem, notują niższe spożycie mięsa. Mieszkańcy tzw. Niebieskich Stref (czyli miejsc na świecie, w których żyje najwięcej stulatków - nie, nie ma tam Polski) opierają swoją dietę na produktach roślinnych, zwłaszcza roślinach strączkowych, a mięso (najczęściej chude i w niewielkich ilościach) gości na ich stołach kilka razy w miesiącu. Do tego dokładają produkty bogate w węglowodany złożone (np. chleb z nieoczyszczonej mąki czy gruboziarniste kasze) oraz świeże, sezonowe warzywa i owoce. Taka dieta wraz z kilkoma innymi czynnikami (np. bogatym życiem towarzyskim i rodzinnym oraz umiarkowaną aktywnością fizyczną) wydłuża ich życie średnio o dobrych kilka lat.

Mamy właśnie pełnię sezonu na bób, więc dzisiaj przepis, który spełnia powyższe kryteria i powinien przypaść do gustu również najmłodszym. Pyszne kotleciki z bobu i kaszy jaglanej z dodatkiem fety i mięty - idealne na letni obiad.

10 kotlecików, 1 kotlecik to ok. 142 kcal

500 g bobu
100 g sera typu feta (o najniższej zawartości tłuszczu)
60 g kaszy jaglanej
2 ząbki czosnku
1 małe jajko
15 łyżek otrębów owsianych
garść świeżych liści mięty
sól i pieprz
2 łyżki masła klarowanego

Ugotuj bób do miękkości (ok 15 minut), odcedź na sicie i przelej bardzo zimną wodą. Odstaw do ostygnięcia. Obierz ze skórki, wrzuć do miski i zgnieć na masę.

Kaszę jaglaną ugotuj wg przepisu na opakowaniu i wystudź. Fetę pokrój w małe kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Liście mięty posiekaj drobno. Dodaj wszystkie składniki do bobu razem z jajkiem, solą oraz pieprzem i zagnieć masę. Dodaj 10 łyżek otrębów i wymieszaj. Jeśli masa będzie za rzadka, dodaj więcej.

Z masy uformuj niewielkie kotleciki, obtocz w pozostałych otrębach i smaż z obu stron na maśle klarowanym o uzyskania złotego koloru.

Podawaj na przykład z mizerią.



2 komentarze:

  1. Mmm, wyglądają smakowicie :)
    Lubię mięso, ale obywam się bardzo dobrze bez niego. Szczególnie latem :)

    OdpowiedzUsuń