Wnioski nasuwają się same - większość z nas nie ma powodu, żeby zwalać winę za dodatkowe kilogramy na mamę czy dziadka. Sami sobie na nie zapracowaliśmy niewłaściwymi nawykami żywieniowymi i lekceważeniem zasad zdrowego stylu życia. Dodatkowo, jak pokazują inne badania, jest zasadnicza różnica w postępowaniu osób przekonanych o tym, że mają bezpośredni wpływ na swoją wagę, a tymi, którzy twierdzą, że to od nich niezależne.
Ci pierwsi, widząc przełożenie tego, co jedzą, na to, jak wyglądają, dbają o swoją dietę systematycznie. Ci zaś, którzy wolą wierzyć, że nie są odpowiedzialni za swoje fałdki i boczki, częściej jedzą byle jak i byle co. Przecież to, co jedzą, nie ma znaczenia - i tak będą grubi, jak ich ojciec, dziadek i pradziadek.
Tymczasem wszystko, co zgadamy, ma znaczenie. A im więcej zjadamy, tym znaczenie większe. Dlatego specjaliści od zdrowego stylu życia zalecają zmianę nawyków, zamiast radykalnych diet.
Trzymając kciuki za wszystkich, którzy po wakacjach chcą takiej zmiany dokonać, podrzucam dzisiaj przepis ma pyszne, delikatne ciasto z sezonowymi owocami, które pokaże nam, że wcale nie musi być ona taka straszna :-)
16 porcji, 1 porcja to ok. 213 kcal
150 g mąki jaglanej
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
150 g cukru trzcinowego
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
400 g jogurtu naturalnego
3 jajka
150 ml oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 duże brzoskwinie
1 łyżka cukru pudru trzcinowego
2 łyżki otrąb owsianych
1 łyżeczka masła
W dużej misce ubij jajka z cukrem. Dodaj olej, jogurt i ekstrakt waniliowy, zmiksuj. W drugiej misce wymieszaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodaj do masy jajecznej, cały czas miksując.
Brzoskwinie umyj, dokładnie osusz i pokrój na cienkie cząstki. Formę do pieczenia wysmaruj cienko masłem i wysyp otrębami. Wlej ciasto, a na wierzch wyłóż pokrojone brzoskwinie.
Piecz w temperaturze 180° Celsjusza przez ok. 60 minut. Po ostudzeniu delikatnie oprósz przesypanym przez sitko cukrem pudrem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz