Schabowy ze szpinakiem i kurkami, czyli o kuchni polskiej

Od lat słyszymy, że kuchnia polska do najlżejszych nie należy. Polacy lubią przede wszystkim dania mączne (pierogi ruskie otwierają listę przebojów), zupy (nieśmiertelny, weselny rosół) oraz wieprzowinę. Tej ostatniej została już przyklejona łatka najmniej zdrowego mięsa, a i pozostałe pozycje nie mają zbyt dobrej renomy w oczach dietetyków.

Owszem, wieprzowina to mięso, które bogate jest w nasycone kwasy tłuszczowe, a tym samym jego nadmierne spożycie może mieć niekorzystny wpływ na nasze serce i układ krążenia. Dobra wiadomość dla fanów szynki i schabu jest jednak taka, że jest to jednak również mięso o bardzo wysokiej zawartości łatwo przyswajalnego białka oraz żelaza.

Kuchnia polska to jednak o wiele więcej niż tłuste mięso w grubej panierce w towarzystwie rozgotowanych ziemniaków i bezsmakowej kapusty. To również gruboziarniste kasze i grzyby, które są bardzo charakterystyczne dla naszej kuchni i bez problemu mogą być elementem zdrowej diety.

Dzisiaj propozycja dla tych, którzy bez schabowego żyć nie mogą, ale pogodzą się z utratą panierki, która dodaje mu zbędnych kalorii i tłuszczu.

2 porcje, 1 porcja to ok. 492 kcal

200 g schabu (2 niewielkie kotlety)
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
1 łyżeczka suszonego tymianku
szczypta soli
1 łyżeczka oliwy

250 g młodego szpinaku
200 g kurek
100 ml białego wytrawnego wina
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka oliwy
sól i pieprz 
sok z cytryny do smaku

100 g kaszy pęczak

Kotlety schabowe delikatnie rozbij i natrzyj solą, pieprzem cytrynowym i tymiankiem. Odstaw. Kaszę ugotuj wg przepisu na opakowaniu na sypko.

Kurki dokładnie umyj, osusz, a duże sztuki pokrój na paski. Szpinak umyj i odsącz. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a następnie wrzuć na patelnię na rozgrzane masło z oliwą i posól. Smaż 3-4 minuty mieszając. Dodaj kurki i smaż jeszcze kilka minut. Dodaj wino i duś chwilę, redukując sos. Wrzuć na patelnię szpinak i duś wszystko, aż szpinak zredukuje swoją objętość, a sos odparuje.

Na patelnię z powłoką nieprzywierającą wlej łyżeczkę oleju i posmaruj nią całą powierzchnię. Dobrze rozgrzej, a następnie wrzuć przyprawione mięso. Smaż z każdej strony kilka minut (w zależności od grubości kotletów). 


0 komentarze:

Prześlij komentarz