Muffinki z malinami i migdałami

Mała rzecz, a cieszy - pyszna muffinka może naszemu dziecku zastąpić słodką drożdżówkę, która zawiera wyłącznie białą mąkę, tonę rafinowanego cukru oraz pełno niezdrowych tłuszczów. Jest smaczna, lekko słodka i miękka, a migdały i maliny stanowią zdrowy dodatek.

Na dobry początek szkoły - mała przekąska dla naszych pociech (i dla nas, jak nikt nie patrzy ;-)

12 sztuk, 1 muffinka to ok. 179 kcal

3/4 szklanki białej mąki
1 szklanka mąki z pełnego przemiału
1/2 szklanki cukru trzcinowego
75 g posiekanych migdałów
2 jajka
3/4 szklanki kefiru
180 g malin
4 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, migdały, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól), w drugiej mokre (rozbełtane jajka, olej, kefir, ekstrakt waniliowy). Do suchych dodajemy mokre i mieszamy z grubsza (tylko do połączenia składników). Na koniec dodajemy umyte oraz osuszone maliny i delikatnie jeszcze raz mieszamy.

Wykładamy ciasto do foremek, napełniając je do 3/4 wysokości i pieczemy w temperaturze 200° Celsjusza przez ok. 20 minut. Studzimy na kratce przed wyciągnięciem z foremek.


2 komentarze: