Pełnoziarniste muffinki czekoladowe

Muffinki czekoladowe to klasyka sama w sobie. Któż z nas ich nie kocha? Ta wersja jest podwójnie czekoladowa, bo do ciasta dodajemy kakao oraz posiekaną czekoladę - kakao oczywiście naturalne, niesłodzone, a czekolada gorzka, min. 70% kakao. Przygotowane bez dodatku cukru, za to z syropem klonowym, który dodaje im wspaniałego aromatu, z użyciem mąki z pełnego przemiału - czy to nie brzmi jak wspaniały podwieczorek po powrocie z pierwszego dnia szkoły?

12 muffinek, jedna to ok 189 kcal

225 g mąki z pełnego przemiału (dla mnie najlepsza jest orkiszowa drobnomielona)
1/2 szklanki syropu klonowego
1/4 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka mleka 2%
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 duże jajko
30 g gorzkiej czekolady 70%

W jednej misce wymieszaj mokre składniki: ubij jajko, dodaj syrop klonowy, mleko, olej i ekstrakt waniliowy. W drugiej misce zmieszaj suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodaj składniki mokre do suchych, mieszając tylko do połączenia składników. Czekoladę posiekaj drobno i dodaj do masy.

Masę nakładaj do wyłożonej papilotkami formy do muffinek do ok 3/4 jej wysokości. Piecz ok 15 minut w temperaturze 200 stopni, do suchego patyczka. Przestudź przed wyjęciem z formy.


Przepis oryginalny tutaj: http://www.myrecipes.com/recipe/chocolate-chocolate-muffins.

2 komentarze:

  1. wyglądaja pysznie
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale narobiłaś mi apetytu na takie muffinki! :) idę zrobić sobie herbatkę :)

    OdpowiedzUsuń