Owsianka z jabłkami, czyli powrót do szkoły

Jesień - dla wielu oznacza ona powrót do zmagań (lub ich początek) z koszmarnymi porankami rodzin, w których są dzieci w wieku przedszkolnym, szkolnym lub studiującym. Bieganie po domu w poszukiwaniu czystego kawałka odzieży, popędzanie kolejki osób, które okupują wspólną łazienkę (jeśli mamy w domu nastolatkę, mamy problem), pilnowanie, żeby wszyscy o właściwej porze wyszli z domu... W tym pędzie łatwo zapomnieć jest o śniadaniu. A kto jak kto, ale dzieci potrzebują go szczególnie.

Nie od wczoraj wiadomo, że owsianka jest dobra na wszystko. Płatki owsiane bogate są w białko, witaminę B6, B1, kwas pantotenowy, selen i magnez, witaminę E oraz flawonoidy. Dzięki tym substancjom mają właściwości odmładzające, poprawiające nastrój i odchudzające. Są źródłem węglowodanów złożonych, które dają energię do nauki i zabawy na cały poranek, a także pozostawiają długotrwałe uczucie sytości. Dobrym pomysłem jest jedzenie ich w towarzystwie niskotłuszczowego nabiału (jogurtu, kefiru, mleka).

Dla tych, którzy liczą kalorie, ale lubią słodkie śniadania, propozycja owsianki wzbogaconej o orzechy (źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych) oraz jabłko, a jako mała niespodzianka, odrobina syropu klonowego, żeby umilić trudy poranka przed ciężkim dniem w szkole lub pracy.

1 porcja, ok. 270 kcal

1 małe jabłko
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki wody
1 łyżeczka syropu klonowego
szczypta cynamonu
30 g płatków owsianych
1/2 szklanki wody 
15 g orzechów włoskich

Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Duś z sokiem z cytryny, 2 łyżkami wody i syropem klonowym do miękkości. Dodaj cynamon.

Płatki owsiane gotuj w połowie szklanki wody do miękkości, dolewając wody, jeśli będzie taka potrzeba.

Orzechy posiekaj drobno.

Wymieszaj wszystkie składniki i podawaj, póki ciepłe.


Przepis oryginalny tutaj.

1 komentarz:

  1. Admiring the time and effort you put into your blog and detailed information you offer.
    Air Sofa Cum Bed

    OdpowiedzUsuń