Nie od wczoraj wiadomo, że owsianka jest dobra na wszystko. Płatki owsiane bogate są w białko, witaminę B6, B1, kwas pantotenowy, selen i magnez, witaminę E oraz flawonoidy. Dzięki tym substancjom mają właściwości odmładzające, poprawiające nastrój i odchudzające. Są źródłem węglowodanów złożonych, które dają energię do nauki i zabawy na cały poranek, a także pozostawiają długotrwałe uczucie sytości. Dobrym pomysłem jest jedzenie ich w towarzystwie niskotłuszczowego nabiału (jogurtu, kefiru, mleka).
Dla tych, którzy liczą kalorie, ale lubią słodkie śniadania, propozycja owsianki wzbogaconej o orzechy (źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych) oraz jabłko, a jako mała niespodzianka, odrobina syropu klonowego, żeby umilić trudy poranka przed ciężkim dniem w szkole lub pracy.
1 porcja, ok. 270 kcal
1 małe jabłko
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki wody
1 łyżeczka syropu klonowego
szczypta cynamonu
30 g płatków owsianych
1/2 szklanki wody
15 g orzechów włoskich
Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Duś z sokiem z cytryny, 2 łyżkami wody i syropem klonowym do miękkości. Dodaj cynamon.
Płatki owsiane gotuj w połowie szklanki wody do miękkości, dolewając wody, jeśli będzie taka potrzeba.
Orzechy posiekaj drobno.
Wymieszaj wszystkie składniki i podawaj, póki ciepłe.
Przepis oryginalny tutaj.
Admiring the time and effort you put into your blog and detailed information you offer.
OdpowiedzUsuńAir Sofa Cum Bed