Kokosowe curry z kurczakiem i dynią

Dynia przyjechała do Europy razem z Hiszpanami z Ameryki. Tam do tej pory jest bardzo popularnym warzywem, używanym zarówno do dań wytrawnym jak i słodkich, a zwyczaj przygotowywania lampionów na święto Haloween powoli zakorzenia się również na Starym Kontynencie.

Ja jednak najbardziej lubię dynię w wydaniu orientalnym, z ostrymi przyprawami i mlekiem kokosowym. Dziś przepis na curry z dynią i kurczakiem - proste, rozgrzewające danie, idealne na jesienny obiad.

4 porcje, 1 porcja to ok 578 kcal

1 łyżka oleju kokosowego
500 g filetów z piersi kurczaka
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki czerwonej pasty curry
400 ml mleka kokosowego
1 szklanka wywaru drobiowego lub wody
350 g (1 średni) słodki ziemniak
200 g kalafiora  (pół małej sztuki)
300 g dyni hokkaido (pół małej sztuki)
mały pęczek natki pietruszki lub kolendry do podania
200 g brązowego ryżu

Mięso umyj, osusz i pokrój w niewielką kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Batata umyj, obierz i pokrój w kostkę, kalafiora umyj i podziel na małe różyczki. Dynię umyj i pokrój w kostkę bez obierania (hokkaido to jedyna dynia, której skórka jest jadalna).

W dużym rondlu rozgrzej olej kokosowy i usmaż na nim mięso w dwóch ratach. Odłóż kurczaka na bok i przykryj. Na tej samej patelni smaż cebulę oraz czosnek mieszając intensywnie 2-3 minuty, a następnie posól. Smaż jeszcze chwilę do zeszklenia. Dodaj pastę curry i smaż wszystko razem, aż poczujesz intensywny zapach przypraw.

Dolej mleko kokosowe, dynię i batata, doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 10 minut. Dorzuć mięso z kurczaka oraz kalafior i gotuj jeszcze ok. 5 minut. Dodaj wody lub wywaru, jeśli sos za bardzo zgęstnieje. Wmieszaj posiekaną natkę i podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.


Przepis oryginalny tutaj.

0 komentarze:

Prześlij komentarz