Dyniowe pancakes

Gotowe mieszanki na pancakes (nie mylić z racuchami i naleśnikami!) nie są w Polsce na szczęście tak popularne jak w USA, ale w razie gdyby komuś przyszło do głowy kupienie gotowca, obiecuję, że te pyszne, lekko słodkie i puszyste naleśniki, wynagrodzą trud. Dzięki dodatkowi puree z dyni, zawierają sporo składników odżywczych, których dynia nie traci w procesie obróbki. Smacznego :-)

10 dużych pancakes, 1 pancake to ok. 301 kcal

3 duże jajka
⅓ szklanki syropu klonowego
⅓ szklanki oliwy
1½ szklanki kefiru
½ szklanki puree z dyni (200-250 g świeżej dyni)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
½ łyżeczki cynamonu
szczypta mielonej lub tartej gałki muszkatołowej
szczypta mielonego imbiru
2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
2 łyżki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
¼ szklanki wody

Aby przygotować puree z dyni umyj ją, obierz, wydrąż, a następnie pokrój w kostkę. Ugotuj w 1/4 szklanki wody, aż całkiem się rozgotuje, a woda wyparuje, mieszając często, żeby dynia nie przywarła. Zmiksuj na gładką masę i zostaw do ostudzenia.

Ubij jajka z syropem klonowym i oliwą. Dodaj kefir, puree z dyni (wystudzone) oraz ekstrakt waniliowy i zmiksuj dokładnie. Dodaj przyprawy, proszek do pieczenia, mąkę oraz sól, zamieszaj. Dodaj wodę i zmiksuj na gładko.

Smaż porcjami na średnio rozgrzanej patelni z powłoką nieprzywierającą - 3 do 5 minut na jednej stronie (aż zobaczysz bąbelki na powierzchni). Delikatnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze 1-2 minuty.


Przepis oryginalny tutaj.

0 komentarze:

Prześlij komentarz