10 dużych pancakes, 1 pancake to ok. 301 kcal
3 duże jajka
⅓ szklanki syropu klonowego
⅓ szklanki oliwy
1½ szklanki kefiru
½ szklanki puree z dyni (200-250 g świeżej dyni)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
½ łyżeczki cynamonu
szczypta mielonej lub tartej gałki muszkatołowej
szczypta mielonego imbiru
2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
2 łyżki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
¼ szklanki wody
Aby przygotować puree z dyni umyj ją, obierz, wydrąż, a następnie pokrój w kostkę. Ugotuj w 1/4 szklanki wody, aż całkiem się rozgotuje, a woda wyparuje, mieszając często, żeby dynia nie przywarła. Zmiksuj na gładką masę i zostaw do ostudzenia.
Ubij jajka z syropem klonowym i oliwą. Dodaj kefir, puree z dyni (wystudzone) oraz ekstrakt waniliowy i zmiksuj dokładnie. Dodaj przyprawy, proszek do pieczenia, mąkę oraz sól, zamieszaj. Dodaj wodę i zmiksuj na gładko.
Smaż porcjami na średnio rozgrzanej patelni z powłoką nieprzywierającą - 3 do 5 minut na jednej stronie (aż zobaczysz bąbelki na powierzchni). Delikatnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze 1-2 minuty.
Przepis oryginalny tutaj.
0 komentarze:
Prześlij komentarz