Jedzenie może pełnić w naszym życiu bardzo wiele funkcji, z których ta pierwotna (czyli zaspokojenie głodu i odżywienie organizmu) najczęściej jest najmniej istotna. Jedzenie służy nam do nagradzania innych lub siebie samych, relaksowaniu się (ilu z nas na koniec ciężkiego dnia zjadło kiedyś pół tabliczki czekolady i wypiło pół butelki wina?), spełnia funkcję społeczną (patrz suto zastawiony świąteczny stół lub urodzinowe torty). A są też i tacy, którzy za jego pomocą okazują miłość.
Nie ma w tym nic złego, dopóki karmienie miłością nie wymknie się spod kontroli. Jeśli czujemy się odtrąceni i niekochani przez naszych bliskich w sytuacji, kiedy nie chcą zjeść przygotowanego przez nas posiłku, szantażujemy emocjonalnie, aby zmusić ich do jedzenia, może to oznaczać, że sprawy przybrały zły obrót.
Jedzenie jest jedną z największych przyjemności w życiu i niech tak pozostanie. Jeśli chcemy sprawić przyjemność komuś, kogo kochamy, zadbajmy o to, aby przygotowane przez nas danie było smaczne, zdrowe i przede wszystkim atrakcyjne dla tej osoby. A że większość potraw można zaserwować w zdrowszej wersji, nawet dla fanów pizzy możemy przygotować walentynkową niespodziankę.
Dzisiaj więc przepis na pizzę w zdrowszej odsłonie - na bardzo cienkim, razowym cieście. Jego przygotowanie wymaga trochę siły, więc część kalorii spalicie jeszcze przed jedzeniem ;-)
Wszystkiego Walentynkowego!
Przepis na 1 średnią pizzę, ok. 728 kcal
ciasto
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
5 g świeżych drożdży
ok. 1/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
sos pomidorowy
250 g passaty lub pulpy pomidorowej
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku
dodatki
15 g parmezanu
25 g szynki surowej dojrzewającej w plastrach
10 czarnych oliwek
1 garść rukoli
Przygotuj zaczyn z drożdży: rozrób je w ciepłej wodzie (nie za ciepłej, żeby ich nie zabić) i odstaw na chwilę w ciepłe miejsce (powinny zacząć puszczać pęcherzyki powietrza).
Przygotuj ciasto: do miski przesiej mąkę (otrębów, które zostaną na sicie, nie wyrzucaj, dodaj je do reszty mąki), dodaj sól, oliwę i rozrobione drożdże. Wyrób ciasto - ma być gładkie, elastyczne i nie klejące się już do niczego - w razie potrzeby dodaj więcej wody lub mąki, Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut w ciepłe miejsce, np. na kaloryfer lub do zlewu wypełnionego gorącą wodą. Przykryj miskę ściereczką.
Przygotuj sos pomidorowy: posiekaj czosnek, wrzuć na rozgrzaną oliwę. Smaż przez chwilę, aż uwolni aromat, a następnie wlej na patelnię pomidory. Doprowadź do wrzenia, dodaj oregano i duś, aż sos odparuje i zgęstnieje (ok 15-20 minut). Dopraw solą, pieprzem i octem balsamicznym do smaku.
Wyrośnięte ciasto wyrób krótko na stolnicy, a następnie rozwałkuj tak cienko, jak to możliwe. Przełóż delikatnie ciasto na papier do pieczenia (możesz też od razu wałkować ciasto na papierze).
Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury (min. 230°C), zostawiając blachę do pieczenia w środku. Ciasto posmaruj połową sosu pomidorowego i ułóż pokrojone dodatki: szynkę, oliwki, starty na płatki parmezan. Bardzo ostrożnie przełóż pizzę na papierze na rozgrzaną blachę. Piecz, aż brzegi się zrumienią, czyli ok. 9-10 minut.
Przed podaniem posyp umytą i osuszoną rukolą.
Przepis oryginalny pochodzi z programu "Rewolucja na talerzu", TVN, 2010
0 komentarze:
Prześlij komentarz