Ciasto pomarańczowo-migdałowe, czyli o jedzeniu słodyczy

Różne diety namawiają nas na wykluczanie różnych produktów lub całych ich grup z naszego codziennego jadłospisu. Powszechna dostępność informacji na temat tego, co jest zdrowe, co wspomaga odchudzanie i co pomoże nam się ustrzec przed różnymi chorobami wbrew pozorom wcale nie musi nam pomagać, bo zalecenia często są sprzeczne i wzajemnie się wykluczają. Bez specjalistycznej wiedzy trudno nam zdecydować, które z nich są wartościowe, a które można pominąć. Często więc nasze poszukiwania informacji kończymy zdezorientowani i niepewni, jakie kroki podjąć.

Analiza różnych zaleceń dietetycznych pokazuje jednak przynajmniej jedną wspólną cechę wszystkich prozdrowotnych sposobów odżywiania: wyeliminowanie lub chociaż ograniczenie białego cukru, które zawsze opisywane jest jako bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Jeśli mamy wprowadzić tylko jedną zmianę w naszym sposobie odżywiania w tym roku, niech to będzie właśnie to.

Poniżej przepis na ciasto, które zaspokoi nasze słodkie potrzeby (które rzadko znikają tylko dlatego, że ktoś mądry napisał, że mamy je ignorować), a przy okazji dostarczy bardzo dużo wartości odżywczych - bez dodatku białego cukru. Polewa jest bardzo intensywna w smaku, więc nie wszystkim może smakować, ale ciasto jest smaczne również bez niej. Kaloryczność podaję zatem w dwóch wersjach.

Przepis na formę o średnicy ok 20 cm. 8 porcji ciasta. Jedna porcja bez sosu to ok 230 kcal, z sosem - ok 265 kcal.

CIASTO
350 g pomarańczy (1 duża sztuka)
3 jajka
200 g mielonych migdałów lub mąki migdałowej
100 g syropu z agawy lub miodu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

POLEWA
2 pomarańcze
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu
0,5 cm imbiru

Jedną pomarańczę wyszoruj porządnie, a następnie sparz wrzątkiem. Włóż do garnka z wodą (tak żeby była cała zakryta), doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez ok godzinę. Wystudź.

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.

Ugotowaną pomarańczę pokrój na kawałki razem ze skórą i zmiksuj na gładką masę. Dodaj do niej jajka, syrop z agawy oraz ekstrakt waniliowy i zmiksuj ponownie. Dodaj mielone migdały i proszek do pieczenia i zmiksuj po raz ostatni.

Spód okrągłej formy o średnicy ok 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj bardzo cienko masłem. Wylej ciasto do formy i piecz przez ok 45 minut, aż będzie złote z wierzchu. Wystudź w formie i odczekaj ok. godzinę przed wyjęciem ciasta.

W międzyczasie przygotuj polewę. Jedną pomarańczę wyszoruj oraz sparz wrzątkiem. Zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok z miąższu. Drugą pomarańczę obierz ze skórki i białej zewnętrznej błonki, pokrój w niewielką kostkę. Imbir obierz i zetrzyj na tarce.

Rozgrzej masło na głębokiej patelni, wrzuć pokrojoną pomarańczę oraz imbir i smaż, aż odparuje cały sok. Potem dodaj sok i skórkę z drugiej pomarańczy oraz miód i duś wszystko, aż zgęstnieje.

Ciasto posmaruj sosem, gdy ostygnie.



przepis oryginalny: https://www.thehealthychef.com/2014/06/orange-blossom-cake/

Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę

6 komentarzy:

  1. Fajna propozycja :) Połączenie migdałów i pomarańczy musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli jeszcze nie próbowałaś, spróbuj koniecznie, jest pyszne, zwłaszcza o tej porze roku :-)

      Usuń
  2. kilkukrotnie robilam już ciasto migdałowe z pomarańczami i smakowało rewelacyjnie, a Twoja wersja aż kusi, żeby sięgnąć po kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tym bardziej, że wyrzutów sumienia mniej, bo bez cukru, więc zachęcam do pieczenia :-)

      Usuń
  3. Lubię takie ciasta ;) Dziękuje za dodanie przepisu do akcji o pomarańczach. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń