Nie jestem wegetarianką - dieta włączająca mięso ma dla mnie wiele zalet, z których nie chcę rezygnować. Jestem jednak gorącym zwolennikiem poglądu, że nie potrzebujemy aż tyle mięsa, ile zjadamy pod różnymi postaciami, warto więc wprowadzić przynajmniej jeden bezmięsny dzień w tygodniu.
Często decydujemy się na danie mięsne, bo nie mamy pomysłu na danie wegetariańskie, albo nie potrafimy go przygotować tak, aby było niskokaloryczne (patrz nasze polskie ruskie pierogi). Dieta z dużym udziałem warzyw potrafi być jednak bardziej urozmaicona i smaczniejsza, a co więcej - zdrowsza na dłuższą metę niż dieta oparta na dużej ilości mięsa.
Podsuwam pomysł na smaczne, kolorowe i (co ważne w przypadku dań bezmięsnych) zbilansowane danie. Podstawą są przyprawy, które nadają charakterystycznego, intensywnego smaku - jeśli brakuje Wam kminu, warto się w niego zaopatrzyć, ale można to warzywne chilli doprawić również według własnego uznania.
Przepis na 4 solidne porcje. Jedna porcja to 235 kcal. Podawane z ryżem brązowym (50 g suchego ryżu na porcję) oraz jogurtem naturalnym (2 łyżki na porcję) to ok 425 kcal.
2 puszki fasoli (może być różna, np. biała i czerwona)
Często decydujemy się na danie mięsne, bo nie mamy pomysłu na danie wegetariańskie, albo nie potrafimy go przygotować tak, aby było niskokaloryczne (patrz nasze polskie ruskie pierogi). Dieta z dużym udziałem warzyw potrafi być jednak bardziej urozmaicona i smaczniejsza, a co więcej - zdrowsza na dłuższą metę niż dieta oparta na dużej ilości mięsa.
Podsuwam pomysł na smaczne, kolorowe i (co ważne w przypadku dań bezmięsnych) zbilansowane danie. Podstawą są przyprawy, które nadają charakterystycznego, intensywnego smaku - jeśli brakuje Wam kminu, warto się w niego zaopatrzyć, ale można to warzywne chilli doprawić również według własnego uznania.
Przepis na 4 solidne porcje. Jedna porcja to 235 kcal. Podawane z ryżem brązowym (50 g suchego ryżu na porcję) oraz jogurtem naturalnym (2 łyżki na porcję) to ok 425 kcal.
2 puszki fasoli (może być różna, np. biała i czerwona)
2 puszki pomidorów krojonych
2 papryki (również mogą być wielokolorowe)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
szczypta chilli
szczypta chilli
jogurt naturalny do podania
mały pęczek kolendry lub natki pietruszki
Paprykę pokrój w grubą kostkę. Fasolę odsącz z zalewy i przepłucz na sicie. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Rozgrzej oliwę w dużym rondlu, wrzuć cebulę, czosnek oraz szczyptę soli i smaż 3-4 minuty, mieszając, żeby się nie przypaliły. Dodaj przyprawy: chilli, kmin i cynamon, smaż jeszcze 2-3 minuty. Podlej odrobiną wody, jeśli mieszanka zrobi się za sucha (przyprawy bardzo szybko wchłaniają tłuszcz i całość może się przypalić).
Dodaj paprykę, zamieszaj, a następnie dodaj fasolę i pomidory. Duś pod przykryciem ok 25 minut, do miękkości. W razie potrzeby dolej odrobinę wody, żeby danie się nie przypaliło. Na zakończenie dopraw solą i pieprzem, jeśli uznasz za stosowne.
Podawaj gorące np. z brązowym ryżem i porcją jogurtu naturalnego, posypane natką kolendry lub pietruszki.
Dodaj paprykę, zamieszaj, a następnie dodaj fasolę i pomidory. Duś pod przykryciem ok 25 minut, do miękkości. W razie potrzeby dolej odrobinę wody, żeby danie się nie przypaliło. Na zakończenie dopraw solą i pieprzem, jeśli uznasz za stosowne.
Podawaj gorące np. z brązowym ryżem i porcją jogurtu naturalnego, posypane natką kolendry lub pietruszki.
Przepis bazowy: http://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes/veggie-chilli/
0 komentarze:
Prześlij komentarz