Pomidorówka z kluseczkami, czyli kryzys na diecie

Pierwsze tygodnie diety, która ma nas szczęśliwie doprowadzić do wymarzonej sylwetki, upływają nam w euforii. Ograniczamy ilość jedzenia bez większych problemów i nawet nie myślimy o słodyczach czy innych pokusach. Po jakimś czasie pojawia się jednak bardzo często zmęczenie materiału - coraz trudniej nam kontrolować się w każdej sytuacji, zaczynamy ciepło myśleć o ulubionej piekarni, a euforia mija. Marzenia o trzydaniowym obiedzie jak u mamy przybierają na sile, a wizja pomidorówki, mielonych z buraczkami i sernika na deser staje się tak realna, że prawie czujemy ich zapach i smak.

Mamusiny obiad potrafi być jednak bardzo kaloryczny. Klasyczne zupy przygotowywane są często w sposób, który nie czyni z nich najbardziej dietetycznych dań pod słońcem. Nasze babcie robiły wywar na kilku gatunkach tłustego mięsa, do zagęszczania używając mąki i pełnej śmietany. Kto z nas wciąż pracuje fizycznie (może jest z nami jakiś górnik albo hutnik), może sobie takie zupy serwować bez większej szkody dla figury. Jeśli jednak intuicja mnie nie myli, większość z nas pracuje umysłowo, przyrośnięta przez cały dzień do komputera.

Dobra wiadomość jest taka, że wiele klasycznych dań można przyrządzić w sposób, który mocno ograniczy ilość zawartych w nich kalorii.

Poniżej przepis na odchudzoną i uzdrowotnioną pomidorówkę: bez mięsa, za to z większą ilością warzyw (wiedzieliście, że pomidory lepiej jeść gotowane z oliwą, bo takie danie zawiera więcej łatwiej przyswajalnego likopenu, który chroni nas przed nowotworami?). Dodatkowo mały ukłon w stronę tradycyjnych gustów - lane kluski z razowej mąki. Na koniec zupę zabielamy jogurtem naturalnym (już na talerzu - podgrzewany z zupą jogurt może się bardzo szybko zwarzyć).

6 porcji, 1 porcja samej zupy to ok 80 kcal, 1 porcja zupy z kluskami i łyżką jogurtu naturalnego to ok 165 kcal.

POMIDORÓWKA
800 g pomidorów krojonych z puszki
2 marchewki
6 łodyg selera naciowego
1 cebula
3 ząbki czosnku 
1 łyżka suszonej bazylii 
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki oliwy
1 l wody
sól i pieprz do smaku

Umyj dokładnie marchewkę i seler, marchewkę obierz ze skórki. Pokrój w drobną kosteczkę. Cebulę i czosnek poszatkuj bardzo drobno.

W dużym garnku rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i czosnek. Smaż kilka minut, mieszając cały czas. Dodaj seler i marchewkę oraz pomidory z puszki, smaż jeszcze kilka minut. Zalej wodą, dodaj zioła i gotuj ok 25 minut. Na sam koniec dopraw octem balsamicznym oraz solą i pieprzem do smaku. 

LANE KLUSKI
90 mąki razowej
2 jajka
duża szczypta soli

W misce ubij jajko, dodaj mąkę i sól, a następnie wymieszaj bardzo dokładnie do uzyskania gładkiego, lepkiego ciasta. W osobnym garnku zagotuj wodę i wrzucaj malutkie porcje ciasta. Gotuj partiami, żeby kluski nie pozlepiały się ze sobą. Gotuj ok 5 minut.

Zupę podawaj ze świeżymi kluskami oraz kleksem jogurtu naturalnego.

0 komentarze:

Prześlij komentarz