Jarmuż z grzybami, orzeszkami piniowymi i parmezanem, czyli o tym, że czasem warto ulegać modom (żywieniowym)

Czy jest jeszcze ktoś, kto interesuje się kuchnią i nie słyszał o jarmużu? Warzywo to "zrobiło się modne" (wciąż nie mogę się nadziwić, jak to stwierdzenie śmiesznie brzmi w odniesieniu do rośliny, której jest z tego powodu bardzo wszystko jedno) jakiś czas temu, na fali powrotu do starych odmian i fascynacji "superfoods", czyli pożywieniem niezwykle bogatym w składniki odżywcze.

O ile bezkrytycznie uleganie modzie "ubraniowej" nie jest dla mnie czymś wartym uwagi, o tyle zatrzymanie się na chwilę nad tym, co polecają eksperci żywieniowi, wydaje się mieć sens. Tym bardziej, że jarmuż dobrze rośnie również w Polsce i całkiem nieźle znosi niskie temperatury, co czyni go jednym z niewielu warzyw naturalnie dostępnych w naszym kraju w zimie.

Aby jeszcze bardziej zachęcić Was do spróbowania jarmużu, powiem tylko, że stanowi nieocenione źródło: antyoksydantów, błonnika, witaminy K, witaminy C, karotenoidów, a także wapnia, żelaza i sulforafanu (substancji o działaniu przeciwnowotworowym). Nadaje się do jedzenia na surowo jako składnik sałatek i zielonych soków oraz na ciepło (ma podobne użycie jak szpinak). Można nawet zrobić z niego pieczone w piekarniku czipsy warzywne.

Zanim zrobiłam jarmuż sama w domu, spróbowałam go w restauracji - wrażenia zachęciły mnie do eksperymentów. Dzisiaj więc przepis na wymyślone przeze mnie proste, wegetariańskie danie z jarmużu dla początkujących. Wykonanie zajmuje nie więcej niż 30 minut, nie wymaga specjalnych umiejętności, a całość jest bardzo smaczna (i oczywiście zdrowa). Zachęcam do podążenia za modą na jarmuż :-)

2 porcje, 1 porcja to ok. 445 kcal

200 g jarmużu
250 g brązowych pieczarek
1 łyżka oleju
2 ząbki czosnku
30 g parmezanu
30 g orzeszków piniowych
sok z cytryny, sól i pieprz do smaku
100 g kaszy jaglanej

Jarmuż umyj i pokrój na kawałki. Pieczarki dokładnie opłucz, wyszoruj miękką szczoteczką i pokrój na cienkie plasterki. Parmezan zetrzyj na drobnej tarce. Orzeszki piniowe upraż na suchej patelni na złoto. Czosnek posiekaj drobno.

Olej rozgrzej w głębokim rondlu i przesmaż na nim czosnek intensywnie mieszając przez 1-2 minuty. Wrzuć pieczarki, posól i smaż, dopóki grzyby nie puszczą soku. Dodaj jarmuż, wymieszaj wszystko i duś pod przykryciem do miękkości warzyw (ok 15 minut). Pod koniec gotowania przypraw do smaku.

Podawaj z kaszą jaglaną, posypane tartym parmezanem i orzeszkami piniowymi.


Wiosenny detoks

2 komentarze:

  1. jestem bardzo ciekawa smaku tego dania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byłam zaskoczona, ale mnie bardzo smakowało - mam nadzieję, że i Tobie posmakuje :-)

      Usuń