Sezon na szparagi, czyli o tym, dlaczego warto jeść sezonowo

Jedzenie produktów w sezonie, w którym naturalnie występują w niedalekiej odległości od naszego miejsca zamieszkania, ma wiele plusów. Po pierwsze - owoce i warzywa w sezonie zawierają najwięcej składników odżywczych, których proporcje najlepiej zaspokajają potrzeby ludzi mieszkających w danym miejscu. Po drugie - czeka je mniej zabiegów chemicznych pozwalających na to, żeby dotarły do nas w stanie nadającym się do spożycia. Po trzecie - w sezonie są najtańsze, bo kiedy warunki pogodowe są sprzyjające, ich uprawa nie wymaga specjalnego nakładu środków, a rolnikom zależy, żeby sprzedać dojrzałe warzywa i owoce, zanim przestaną nadawać się do jedzenia. Po czwarte - nie wymagają długiego transportu oraz specjalnego przechowywania, więc ich produkcja jest bardziej łaskawa dla środowiska, nawet jeśli nie są to warzywa z upraw ekologicznych.

Po piąte wreszcie - szparagi. Czasem myślę, że ich urok polega głównie na tym, że są dostępne przez bardzo krótki czas, bo sezon na nie w naszej części Europy trwa tylko kilka tygodni.

Najbardziej lubię szparagi zielone, które w przeciwieństwie do białych, nie wymagają obierania i dzięki temu zachowują więcej składników odżywczych. Znajdziemy w nich potas, magnez, fosfor i wapń, kwas foliowy, witaminę C i E oraz beta-karoten, a także asparaginę, która wspomaga pracę nerek i glutation, który wspomaga pracę wątroby. A przede wszystkim - są przepyszne i bardzo je lubię ze względu na delikatny smak, elegancki wygląd i wszechstronność.

Tak jak w przypadku większości sezonowych rarytasów, szparagi najlepiej smakują z prostymi dodatkami: masłem i bułką tartą, jajkiem na miękko, sosem beszamel. Ja mam jednak parę ulubionych przepisów, które czekają tylko na moment, kiedy do mojego warzywniaka zawitają te zielone pęczki.

W tym tygodniu, bez zbędnego filozofowania, przygotowałam dla Was trzy przepisy, w których szparagi grają główne rolę: sałatkę, zupę-krem oraz tartę. Smacznego!
potas, magnez, fosfor czy wapń

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/szparagi-wlasciwosci-odzywcze-i-lecznicze-jakie-witaminy-i-mineraly-za_41480.html


2 komentarze:

  1. Ooo, czekam na tartę, uwielbiam szparagi w takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę taki eksperyment z tym spodem jaglanym, ale jak mówią, że dobre i zdrowe, to ja robię ;-) Po więcej przepisów ze szparagami (w tym tartę z musem szparagowym) zapraszam na starego bloga: www.baba-do-garu.blogspot.com, ale tam nie oszczędzałam na maśle ;-) Pozdrawiam!

      Usuń