Koktajl truskawkowy z masłem orzechowym

W sezonie truskawkowym najczęściej robię najprostsze koktajle. Wrzucam owoce do blendera, dolewam jogurtu i w 15 sekund mam orzeźwiający napój. Dzisiaj prezentuję trochę bardziej wzbogaconą wersję, która zaspokoi apetyt na słodkie i nasyci nas na dłużej niż pół godziny. Dodatek masła orzechowego gwarantuje obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych, a siemię lniane (między innymi oczywiście, bo to bardzo wartościowy produkt) zwiększa ilość błonnika w posiłku.

Oprócz tego koktajl jest po prostu smaczny i z powodzeniem zastąpi nam pierwsze lub drugie śniadanie.

2 porcje, 1 porcja to ok. 255 kcal.

300 g truskawek
1 banan
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
200 g jogurtu naturalnego

Truskawki umyj dokładnie, osusz, usuń szypułki i pokrój na mniejsze kawałki. Obranego banana pokrój na plastry. Wrzuć owoce razem z resztą składników do blendera i zmiksuj dokładnie. Jeśli konsystencja będzie za gęsta, dolej trochę wody mineralnej. Podawaj od razu.


2 komentarze:

  1. uwielbiam masło orzechowe w koktajlach, dodaje takiej kremowej konsystencji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Ja je dopiero odkryłam w tej roli, ale myślę, że będę do niego wracać :-)

      Usuń