Mus jaglano-kokosowy z truskawkami

Parę miesięcy temu uczestniczyłam w warsztatach prowadzonych przez Kasię z Cooksańców. Warsztaty bardzo owocne, zwłaszcza dla mojej córci, która - jako że nie miała żadnej nieletniej konkurencji, która by podkradała serca obecnych - pałaszowała wegańskie kulki czekoladowe, aż jej się uszy trzęsły. Takie słodkie trufle robiłam już wcześniej sama, ale nowością dla mnie był mus jaglany z truskawkami. Wtedy Kasia korzystała z truskawek mrożonych. Teraz mamy świeże - warto robić z tego użytek, zwłaszcza że są świetną bazą dla różnego rodzaju zdrowych deserów.

Dla wzbogacenia smaku poszukałam przepisu z mlekiem kokosowym. Dodałam niewiele naturalnego słodzika, więc jeśli ktoś bardzo musi mieć mocno słodkie, może dolać więcej.

2 duże porcje lub 4 małe, 1 porcja to ok. 262 kcal lub 131 kcal

1/2 szkl kaszy jaglanej
1/2 szkl mleka kokosowego light
300 g truskawek
2 łyżki syropu z agawy

Kaszę jaglaną porządnie opłucz na sicie i ugotuj na małym ogniu w szklance wody. Kiedy kasza wchłonie całą wodę, wlej mleko kokosowe i gotuj dalej aż do wchłonięcia całego płynu.

Ostudź kaszę i zmiksuj na gładką masę z pokrojonymi na kawałki truskawkami oraz syropem z agawy.

Podawaj schłodzone.


Przepis oryginalny tutaj.

I kilka zdjęć z warsztatów, które Kasia prowadziła w zaprzyjaźnionej Dziecioladzie:



4 komentarze:

  1. taki mus zjadłabym choćby teraz! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę długo się czeka na kaszę, ale 3 kwadranse i jest na stole :-)

      Usuń
  2. Super sprawdził się przed moim treningiem biegowym i do tego był smaczny!
    Dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i dopinguję przy bieganiu, pozdrawiam!

      Usuń