Muffiny cukiniowe

Najprostszy sposób, żeby "prozdrowotnić" każdy przepis, to zastąpić część bardziej kalorycznych składników warzywami. Starta na cienkie wiórki cukinia świetnie sprawdza się w tej roli, bo jej smak nie jest dominujący, a powoduje, że ciasto jest miękkie i wilgotne. Należy jedynie pamiętać, żeby przed dodaniem jej do ciasta porządnie ją odcisnąć z nadmiaru wody.

12 dużych muffinów, 1 muffin to ok. 148 kcal

1 i 3/4 mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki suszonego oregano
1 jajko
1 szklanka mleka 2%
1 ząbek czosnku
1/4 szklanki oleju
300 g cukinii
50 g parmezanu

Cukinię wyszoruj i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Włóż do miski, dodaj szczyptę soli i odstaw na 20-30 minut. Po tym czasie dokładnie odciśnij zebrany płyn (najlepiej na sicie, po garści cukinii na raz).

Wymieszaj ze sobą suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, oregano i sól) w jednej misce. W drugiej misce wymieszaj mokre: olej, jajko, mleko, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz odciśniętą cukinię. Dodaj składniki mokre do suchych i wymieszaj do połączenia składników. Dodaj starty drobno parmezan i wymieszaj ponownie.

Przygotowane formy do muffinek (silikonowe, natłuszczone lub wyłożone papilotkami) wypełnij do 3/4 wysokości ciastem i piecz ok. 30 minut w temperaturze 175° Celsjusza (aż do suchego patyczka).

Najlepiej smakują na ciepło.



Przepis oryginalny tutaj: http://allrecipes.com/recipe/savory-cheddar-zucchini-muffins/.

4 komentarze:

  1. świetne muffinki i nietypowe w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis, chciałabym spróbować cukiniowych muffinek :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam już cukiniowe muffinki i muszę przyznać, że są świetne! :) Takie na ostro na pewno też.

    OdpowiedzUsuń
  4. super przepis, jeszcze nie robiłam cukiniowych muffinek, ale wiem, że robię takie nawet na słodko :)

    OdpowiedzUsuń