Ciasto czekoladowe z gruszkami, czyli o niedzielnym stresie

Czy Wy też tak macie, że już w niedzielne popołudnie zaczynacie myśleć o poniedziałkowym poranku w pracy? O tym, ile zadań musieliście przełożyć z piątku na kolejny tydzień, ile nowych zadań pojawi się w następnych dniach, jak bardzo trudno jest zmieścić się w terminie z ich realizacją, o galopującym czasie i rosnących wymaganiach...

Zjawisko coraz powszechniejsze, czyli stres niedzielnego popołudnia, odbija się negatywnie na naszym weekendowym wypoczynku. Z dwóch pełnych dni przeznaczonych na regenerację, zostaje nam półtora, a przecież są nam tak bardzo potrzebne po 5 dniach ciężkiej pracy.

Jedzenie nie sprawi, że nasza praca stanie się łatwiejsza, albo że doba się wydłuży, ale akurat w niedzielne popołudnie można pozwolić sobie na małe co nieco, które umili ostatnie wolne godziny, a że to zdrowsza wersja ciasta czekoladowego z gruszkami, nie powinno też wzbudzić większych wyrzutów sumienia. Czekolada podobno ma obniżać poziom hormonów stresu, a witamina B z orzechów ułatwia radzenie sobie z ich wysokim poziomem. Miłej niedzieli, poniedziałek dopiero jutro :-)

16 porcji, 1 porcja to ok. 252 kcal

300 g mąki pełnoziarnistej
150 g syropu klonowego
3 duże jajka
50 g orzechów włoskich
3 gruszki (ok 600 g)
50 g gorzkiej czekolady
1/3 szklanki kakao
1/2 szklanki oleju
125 ml chudego mleka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta imbiru
łyżeczka masła do smarowania formy

Ubij jajka, dodaj syrop klonowy oraz olej i zmiksuj razem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przyprawami i kakao. Dodaj do masy jajecznej i zmiksuj. Czekoladę i orzechy posiekaj drobno i dodaj do ciasta. Wymieszaj delikatnie. Gruszki umyj, osusz, obierz i pokrój na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne i pokrój na plastry.

Do formy (ok. 20cm x 20 cm) wysmarowanej cienko masłem wlej 2/3 ciasta. Na wierzch wyłóż kawałki gruszek i zalej resztą ciasta. Piecz całość w temperaturze 200º C przez ok. godzinę.

0 komentarze:

Prześlij komentarz