Ten sernik jest szczególny - nie zrobiłam do niego żadnego spodu i nie dodałam cukru, a w każdej porcji jest prawie 8 gramów białka. Jeśli dbacie o formę i dużo ćwiczycie, ten deser może być dla Was znakomitą alternatywą.
Do tego oczywiście, jak wszystko w tym tygodniu, zawiera dynię - źródło składników odżywczych. No i najważniejsze - zyskał bezwzględną aprobatę naszej księżniczki, która zjadła dwa kawałki na drugie śniadanie :-)
8 porcji, 1 porcja to ok. 133 kcal
200 twarożku o obniżonej zawartości tłuszczu (4-7% tłuszczu)
250 g ricotty
3/4 szklanki puree z dyni
1/2 szklanki jogurtu greckiego
trzy białka
1/4 szkl syropu klonowego
1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej drobnomielonej (lub zwykłej mąki)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
duża szczypta soli
odrobina masła do wysmarowania formy
Piekarnik rozgrzej do 165º Celsjusza. Wysmaruj formę o średnicy 20-22 cm cienką warstwą masła. Owiń od spodu folią aluminiową.
W dużej misce zmiksuj najpierw twarożek, potem dodaj ricottę i puree z dyni. Miksuj na średnich obrotach 1-2 minuty. Cały czas miksując dodawaj po kolei wszystkie pozostałe składniki, aż do uzyskania gładkiej masy.
Wlej masę do przygotowanej formy i piecz przez ok. 50 minut. Po upieczeniu zostaw jeszcze na kilka minut w piekarniku, potem uchyl drzwi i studź w ten sposób jeszcze przez jakiś czas. Potem studź w temperaturze pokojowej aż do całkowitego wystudzenia, a następnie włóż do lodówki na kilka godzin. Z formy wyciągaj bardzo ostrożnie, żeby nie uszkodzić delikatnego ciasta.
świetne ciasto, kawałek tego ciasta, kubek koktajlu owocowego i pyszny podwieczorek gotowy!
OdpowiedzUsuń