Najbardziej interesuje mnie w całej tej sprawie z racji mojego zawodu aspekt psychologiczny. Zrównanie diety bezglutenowej ze zdrową dietą nastąpiło płynnie i bezrefleksyjnie, co widać zwłaszcza w USA, gdzie przemysł żywnościowy szybko wykorzystał koniunkturę (w 2016 rynek żywności bezglutenowej ma zanotować 50% wzrost w stosunku do 2013 roku - toż to żyła złota!), tysiące ludzi przechodzących na dietę bezglutenową bez jakiejkolwiek konsultacji z lekarzem czy dietetykiem, czy wreszcie dieta bezglutenowa jako jedna z najmodniejszych diet odchudzających.
Tymczasem trzeba pamiętać o trzech rzeczach. Po pierwsze: produkty bezglutenowe nie zawsze są zdrowe czy niskokaloryczne. Po drugie: jeśli ograniczamy produkty zawierające gluten, musimy dostarczyć sobie pozostałe składniki pokarmowe, które zawierają, z innych źródeł; inaczej możemy dorobić się niedoborów pokarmowych. I wreszcie po trzecie: konsultujmy się z lekarzem lub doświadczonym dietetykiem zanim podejmiemy jakąkolwiek dietę eliminacyjną, w tym również dietę bezglutenową.
Dla części osób sprawa glutenu wydaje się być tak emocjonalna, że jakakolwiek próba dyskusji na ten temat kończy się fiaskiem. Dla tych, którzy mają do całej sprawy trochę więcej dystansu (i znają angielski), na rozluźnienie film.
A dla tych, którzy z jakichś istotnych powodów muszą ograniczać lub eliminować gluten, dzisiaj przepis na bardzo tradycyjny, za to uzdrowotniony i pozbawiony glutenu* obiad. Smacznego :-)
2 porcje, 1 porcja to ok. 516 kcal
300 g piersi z kurczaka
60 g płatków kukurydzianych
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 jajko
sól i pieprz świeżo mielone
300 g mrożonej marchewki z groszkiem
1/2 łyżeczki masła
1/2 łyżeczki oliwy
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
sól i pieprz świeżo mielone
1 duży ziemniak (ok 150 g)
150 g mrożonego kalafiora
1 łyżeczka masła
kilka gałązek natki pietruszki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa świeżo mielone
Ziemniaka pokrojonego w części oraz różyczki kalafiora ugotuj do miękkości na parze. Przełóż do garnka, dodaj masło i rozgnieć warzywa na miazgę. Dodaj posiekaną drobno natkę pietruszki i dopraw do smaku.
Filety z piersi kurczaka umyj dokładnie, pokrój na dość szerokie paski wzdłuż i delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą (mają tylko odrobinę się rozpłaszczyć). Oprósz solą i pieprzem z każdej strony. Przygotuj panierkę: mąkę, rozbełtane jajko oraz pokruszone płatki kukurydziane umieść na osobnych talerzykach i obtaczaj w nich po kolei każdy kawałek mięsa w tej właśnie kolejności. Stripsy umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 30-40 minut (do uzyskania złotego koloru panierki).
W dużym płaskim rondlu rozgrzej masło i oliwę, a następnie wrzuć zamrożone warzywa. Smaż je przez chwilę na średnim ogniu, a następnie dodaj wody. Duś 10-15 minut (warzywa mają być al dente). Podlewaj wodą, jeśli ta wyparuje w międzyczasie. Wlej trochę wody do szklanki i rozmieszaj w niej mąkę. Dodaj do warzyw i duś przez 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje (dolej wody, jeśli będzie zbyt gęsty), a mąka straci posmak surowizny. Dopraw do smaku.
* Produkty naturalnie bezglutenowe, takie jak kukurydza czy owies, mogą zostać w procesie produkcji zanieczyszczone glutenem. Zaleca się dokładne przeczytanie informacji producenta i szukanie produktów oznaczonych certyfikatem żywności bezglutenowej na opakowaniu.
0 komentarze:
Prześlij komentarz