Pyszne ciasto cukiniowe ma delikatną konsystencję (nie bójcie się, teściowa nie poczuje warzywnego smaku), jest przyjemnie delikatnie słodkie i zawiera dużo mniej kalorii niż tradycyjne wypieki. Jego przygotowanie nie jest trudne i nie zajmuje dużo czasu, więc nie powinno popsuć napiętego harmonogramu dnia.
Ja przy tej okazji chciałabym życzyć Wam zdrowych Świąt Wielkiej Nocy - niech przysmaki będą lekkie, spacery przyjemne, a głowa odpoczywa od spraw codziennych. A po Świętach niech nikt nie płacze, że musi zrzucić 5 kilo ;-)
8 porcji, 1 porcja to ok. 155 kcal
ciasto
1 mała cukinia (300-350 g)
3 jajka
100 g mielonych migdałów
2 duże łyżki miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
skórka z 1 limonki
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli
lukier i posypka
1 łyżka nierafinowanego cukru pudru (można użyć zmiksowanego na miał cukru kokosowego lub trzcinowego)
1-2 łyżki soku z limonki
30 g migdałów w płatkach
Cukinię obierz ze skórki i wyjmij łyżeczką ze środka pestki. Zetrzyj pozostały miąższ na tarce o drobnych oczkach, włóż do miski i odrobinę posól. Zostaw na ok. 20 min, żeby puścił sok. Po tym czasie bardzo dobrze odciśnij z nadmiaru wody, np. na sicie, garść po garści.
Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z miodem w jednej misce. W drugiej misce wymieszaj starte migdały z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Do masy jajecznej dodaj migdały i startą skórkę z limonki i zmiksuj wszystko dokładnie na niskich obrotach. Dodaj do masy odciśniętą cukinię i wymieszaj wszystko razem.
W dużej misce ubij białka na sztywną pianę. Dodaj je powoli do masy cukiniowo-migdałowej, mieszając delikatnie, łyżka po łyżce. Całość przelej do formy (ok. 20 cm średnicy). Piecz w 180°C przez ok. 30 minut. Studź powoli, najpierw w zamkniętym piekarniku, potem w otwartym, a dopiero po ok. 30 minutach wyciągnij i odstaw na kratkę (inaczej opadnie).
Po ostudzeniu wyjmij ciasto z formy i przygotuj lukier. W miseczce wymieszaj cukier z sokiem z cytryny (dodaj sok powoli i przestań, kiedy uzyskasz charakterystyczną konsystencję). Polej gotowym lukrem ciasto, rozsmaruj go po powierzchni, a następnie posyp płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni na złoto.
Przepis bazowy tutaj.
0 komentarze:
Prześlij komentarz