Ciasto cukiniowo-migdałowo-limonkowe bez mąki i bez cukru, czyli Zdrowych Świąt!

Nie wiem, jak Wy, ale ja bardzo dużo rzeczy przed Świętami zostawiam na ostatnią chwilę (tak, tak, wiem). Jeśli więc nie macie jeszcze pomysłu na ciasto świąteczne, proponuję zdrowszą wersję wielkanocnego deseru.

Pyszne ciasto cukiniowe ma delikatną konsystencję (nie bójcie się, teściowa nie poczuje warzywnego smaku), jest przyjemnie delikatnie słodkie i zawiera dużo mniej kalorii niż tradycyjne wypieki. Jego przygotowanie nie jest trudne i nie zajmuje dużo czasu, więc nie powinno popsuć napiętego harmonogramu dnia.

Ja przy tej okazji chciałabym życzyć Wam zdrowych Świąt Wielkiej Nocy - niech przysmaki będą lekkie, spacery przyjemne, a głowa odpoczywa od spraw codziennych. A po Świętach niech nikt nie płacze, że musi zrzucić 5 kilo ;-)

8 porcji, 1 porcja to ok. 155 kcal

ciasto
1 mała cukinia (300-350 g)
3 jajka
100 g mielonych migdałów
2 duże łyżki miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
skórka z 1 limonki
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli

lukier i posypka
1 łyżka nierafinowanego cukru pudru (można użyć zmiksowanego na miał cukru kokosowego lub trzcinowego)
1-2 łyżki soku z limonki 
30 g migdałów w płatkach

Cukinię obierz ze skórki i wyjmij łyżeczką ze środka pestki. Zetrzyj pozostały miąższ na tarce o drobnych oczkach, włóż do miski i odrobinę posól. Zostaw na ok. 20 min, żeby puścił sok. Po tym czasie bardzo dobrze odciśnij z nadmiaru wody, np. na sicie, garść po garści.

Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z miodem w jednej misce. W drugiej misce wymieszaj starte migdały z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Do masy jajecznej dodaj migdały i startą skórkę z limonki i zmiksuj wszystko dokładnie na niskich obrotach. Dodaj do masy odciśniętą cukinię i wymieszaj wszystko razem.

W dużej misce ubij białka na sztywną pianę. Dodaj je powoli do masy cukiniowo-migdałowej, mieszając delikatnie, łyżka po łyżce. Całość przelej do formy (ok. 20 cm średnicy). Piecz w 180°C przez ok. 30 minut. Studź powoli, najpierw w zamkniętym piekarniku, potem w otwartym, a dopiero po ok. 30 minutach wyciągnij i odstaw na kratkę (inaczej opadnie).

Po ostudzeniu wyjmij ciasto z formy i przygotuj lukier. W miseczce wymieszaj cukier z sokiem z cytryny (dodaj sok powoli i przestań, kiedy uzyskasz charakterystyczną konsystencję). Polej gotowym lukrem ciasto, rozsmaruj go po powierzchni, a następnie posyp płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni na złoto.




Przepis bazowy tutaj.

0 komentarze:

Prześlij komentarz