Sałatka z kaczką i pomarańczą, czyli o tym, dlaczego na diecie można jeść wszystko

Dieta odchudzająca zwykle kojarzy nam się z wieloma wyrzeczeniami. Słodyczy nie wolno, wina nie wolno, sera pleśniowego nie można... Człowiek ma się żywić wyłącznie gotowanym na parze kurczakiem i sałatą polaną sokiem z cytryny.

Nie mnie się spierać z tym, co dla kogo jest dobre, ale dla tych, którzy mają bardziej skomplikowane upodobania, dieta może być prawdziwym wyzwaniem - być może nawet i tak trudnym, że nie do przejścia. A że najlepsza dieta to taka, której się będziemy trzymać, warto rozważyć, jak włączyć ulubione potrawy do menu w czasie jej trwania.

Jeśli więc kochacie ciasto czekoladowe, uwielbiacie pić wino, a za ser pleśniowy dacie się pokroić, nie traćcie nadziei - każda z tych rzeczy może znaleźć się na Waszym stole nawet w tym czasie, kiedy próbujecie zrzucić parę kilo do wakacji. Każda z tych potraw czy produktów ma oczywiście swoją kaloryczność czy zawartość tłuszczu i węglowodanów, trzeba więc  uważać na wielkość porcji i częstotliwość ich jedzenia, ale nie musicie się żegnać z ulubionym camembertem na pół roku.

Dobrym sposobem na przemycanie bardziej kalorycznych smakołyków jest podawanie ich z dużą ilością produktów dostarczających małej ilości energii. Lubicie mięso kaczki? Ja też - jest bardzo aromatyczne i ma znacznie intensywniejszy smak niż kurczak, który może się bardzo szybko przejeść. Kaczka w stylu śląskim (z kluskami, zasmażaną kapustą i dużą ilością gęstego sosu) to jakieś pięć milionów kalorii, ale kaczka z sałatą i pomarańczą to kalorii zaledwie dwieście pięć. Smacznego :-)

2 porcje, 1 porcja ok. 205 kcal

sałatka
1 pierś z kaczki
1 łyżeczka oleju
1/2 pomarańczy
1/2 małej cebulki czerwonej
2 garści liści ulubionej sałaty
sól, pieprz

sos
1 łyżeczki oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
sok z połówki pomarańczy

Pierś z kaczki umyj, dokładnie osusz i natrzyj solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Smaż mięso najpierw od strony skóry, aż zbrązowieje, a następnie z drugiej strony. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Kaczkę po usmażeniu przełóż do żaroodpornego naczynia razem ze wszystkimi sokami i piecz pod przykryciem przez 15-20 minut, w zależności o pożądanego stopnia wypieczenia mięsa.

Wyfiletuj pomarańczę (jak to zrobić np. tutaj, ale możesz też po prostu pokroić cząstki na mniejsze kawałki), a cebulę pokrój na bardzo cienkie półpiórka. Sok z pomarańczy wymieszaj z octem i oliwą i dopraw solą oraz pieprzem, jeśli uznasz za stosowne.

Upieczone mięso wyciągnij z piekarnika i pozwól mu odpocząć jeszcze kilka minut pod przykryciem. Po tym czasie usuń skórę, a pierś pokrój na cienkie plastry ostrym nożem. Ułóż mięso na sałacie, udekoruj pomarańczą i cebulą oraz polej sosem. Podawaj od razu.


Przepis bazowy: "Lekkość. Chudnij pysznie", Anna Starmach, Maria Kruczek, wyd. Znak Litera Nova, Kraków 2015

0 komentarze:

Prześlij komentarz