Samo w sobie nie ma specjalnie atrakcyjnego smaku, przynajmniej dla mnie. W mojej rodzinie krąży jednak przekonanie, że cokolwiek polane sosem sojowym zaczyna być obłędnie pyszne, chodzi tylko o jego ilość. Zaopatrzcie się więc w dobrej jakości sos sojowy (kłania się czytanie etykiet) i jedzcie na zdrowie, bo tofu to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka.
2 porcje, 1 porcja to ok. 558 kcal
250 g tofu
150 g młodego szpinaku
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka tartego imbiru
2-3 łyżki sosu sojowego (lub do smaku)
1 łyżka oleju ryżowego
2 łyżki ziaren sezamu
60 g makaronu z brązowego ryżu
Makaron ryżowy przygotuj według przepisu na opakowaniu.
Na dużej patelni rozgrzej olej i dodaj tofu. Smaż aż zmieni kolor na lekko brązowy. Dodaj starty imbir i drobno posiekany czosnek. Smaż chwilę, dodaj sos sojowy oraz umyty i odsączony szpinak. Duś, aż liście stracą objętość (to zajmie 3-5 minut). Dodaj uprażone na suchej patelni ziarna sezamu i zamieszaj wszystko razem i zdejmij z ognia.
Odsącz makaron bardzo dokładnie i wymieszaj z tofu i szpinakiem. Podawaj od razu, dodając więcej sosu sojowego, jeśli uznasz za stosowne.
Przepis oryginalny tutaj.
Tofu i szpinak - dwa ukochane przez nas składniki ^^ Na pewno wypróbujemy :)
OdpowiedzUsuńA z sosem sojowym nawet tofu i szpinak będzie dobrze smakował :-D
Usuń