Fasolka z sosem sojowym i sezamem, czyli o bieganiu (wolnym i szybkim)

Dla zdrowia już człowiek od dawna nic lepszego nie wymyślił, niż zbilansowana dieta, regularna aktywność fizyczna oraz odpowiednia ilość snu. Oczywiście można by dodać do tego brak stresu, ale to w naszym współczesnym, zabieganym świecie jest praktycznie niemożliwe. Ale jeśli te pierwsze czynniki będą w miarę stale zabezpieczone, negatywne skutki stresu powinniśmy mieć względnie pod kontrolą.

O zbilansowanej diecie dla osób zdrowych piszę tutaj od samego początku, o śnie również już było (tutaj). O sporcie też się staram, więc choć to nie mój konik, tym razem napiszę o jednej z najlepszych aktywności fizycznych na stres, niepokój i depresję, czyli bieganiu.

Bieganie to nie tylko wysiłek, który pomaga spalać kalorie, czy zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca. Pomaga ono również zmniejszyć apetyt, poprawia nastrój, ułatwia zasypianie. Bieganie wpływa na poziomy serotoniny i noradrenaliny, poprawiając nasze samopoczucie zarówno w trakcie, jak i po ćwiczeniach, a specyfika ruchu (powtarzające się rytmicznie kroki) wprowadzają nasz umysł w stan bliski medytacji (tzw. flow).

Niestety bieganie może być kontuzjogenne, poza tym nie wszyscy to lubią (na przykład ja). Jeśli kojarzy Wam się ono głównie z brakiem tchu oraz bólem kolan, zapraszam do zapoznania się z ideą slow jogging. Sport wymyślony przez japońskiego profesora fizjologii sportu jest bardzo (ale to bardzo bardzo) wolną wersją biegu, która pomimo tego, że wygląda dosyć śmiesznie (wyprzedzą Was babcie z zakupami), ma podobno zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Więcej o tym, jak ćwiczyć i co można dzięki temu zyskać, znajdziecie na tej stronie.

A że wysiłek fizyczny to tylko jeden z czynników zdrowego życia, w ramach promocji zbilansowanej diety przedstawiam mój ulubiony przepis na fasolkę szparagową - bez masła i bułki tartej, za to z ogromną ilością smaku.

2 porcje, 1 porcja to ok. 109 kcal

300 g zielonej fasolki szparagowej
2 łyżki sezamu
2 łyżki sosu sojowego

Upraż sezam na złoto na suchej patelni. Fasolkę umyj, oczyść i ugotuj na parze al dente. Po ugotowaniu przełóż na patelnię, dodaj sos sojowy oraz sezam i duś całość przez 1-2 minuty, aby sos zgęstniał. Podawaj od razu.


Przepis oryginalny: "Gotuj i chudnij. Szybko i łatwo", pod red. Halsey K., Wyd. Pascal, 2011

0 komentarze:

Prześlij komentarz