Sałatka z kozim serem, burakami i szpinakiem oraz malinowym winegretem, czyli o gęstości kalorycznej i odżywczej

Przy okazji mówienia o zdrowym odżywianiu często pada hasło gęstości. W kontekście kalorii oznacza ono podział produktów żywnościowych pod względem ilości energii przypadającej na 100 gram. Im więcej kalorii, tym większa gęstość. Logicznie rzecz biorąc, jeśli chcemy zrzucić parę kilo, należy jeść jak najwięcej produktów o jak najmniejszej gęstości kalorycznej - ta sama ilość jedzenia, mniej energii dostarczonej do organizmu. Jak się pewnie domyślacie, w znakomitej większości są to warzywa i owoce.

Istnieje jeszcze drugi podział, który jest równie ważny w kontekście zdrowego odżywiania - podział pod względem gęstości odżywczej. I znów - im więcej składników odżywczych w 100 gramach produktu, tym większa gęstość. I znów - by zapewnić sobie zdrowie i urodę, należy zjadać ich jak najwięcej.

A co króluje na tej liście? Pierwsze miejsca należą do zielonych warzyw liściastych: kapusty pekińskiej, boćwinki, szpinaku, rukwi wodnej, cykorii, sałaty, jarmużu... Wszyscy ci, którzy grzecznie zjadają swoją dzienną porcję zieloności, mogą być z siebie dumni - dzięki temu zapobiegają chorobom, w tym również tym nowotworowym, wzmacniają swoją odporność, odżywiają odpowiednio swój organizm, a przede wszystkim - wybaczcie, ale mnie szpinak naprawdę smakuje - jedzą pysznie i kolorowo.

Pełną wersję ciekawego artykułu na ten temat znajdziecie tutaj, a ja zilustruję go przykładem w swoim stylu - pyszną, kolorową sałatką, na którą patrzenie jest prawie tak samo przyjemne, jak jej zjedzenie :-)

2 porcje, 1 porcja to ok. 292 kcal

sałatka
150 g szpinaku baby
60 g twardego koziego sera
30 g orzechów włoskich
2 średnie buraki

sos
garść malin
1 łyżka oliwy
1-2 łyżki octu balsamicznego
1-2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
sól i pieprz do smaku

Buraki ugotuj na parze (zajmie to ok. 50 minut). Po ugotowaniu wystudź, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Ułóż je na liściach szpinaku i posyp pokruszonym kozim serem oraz prażonymi orzechami włoskimi.

Przygotuj sos. Maliny zgnieć widelcem, dodaj oliwę, ocet, sok z cytryny, miód i przyprawy. Zamieszaj energicznie. Polej przygotowaną sałatkę i podawaj od razu.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam wszystko co jest ze szpinakiem:D koniecznie muszę spróbować Twojego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szpinak jest pyszny! A sałatka palce lizać, smacznego! :-)

      Usuń